Tisztelt Partnerünk!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy 2024. április 28. 18.00 - 24.00-ig tervezett rendszer-fejlesztési munkálatok miatt az Adjukössze.hu oldal elérése szünetelni fog.

Az esetleges kellemetlenségért elnézését kérjük, türelmét és megértését előre is köszönjük.

Adjukössze csapata

Réthy Zsigmond Természettudományi Alapítvány


A békéscsabai Réthy Zsigmond páratlan munkásságának megismertetése és tudásanyagának továbbadása fő célunk. Névadónk a 25 természettudományi tábora és ismeretterjesztő előadásai keretein belül adta át a tudását kisdiákjainak, keltette fel a figyelmet a természet megóvása fontosságára. Mivel gyermekkorban lehet a tudatosság, a nyitottság és a környezetvédelem alapköveit letenni, ezért szeretnénk elsősorban a gyermekeket motiválni, segíteni ismereteik bővítésében. A tájékoztatás és az ismeretátadás a legfontosabb két lehetőség, amikkel változásokat érhetünk el, ezért az alapítványunk ezen az úton halad tovább.

Adószám:
18380194-1-04

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése

  • Szervezet adatai
  • Futó adománygyűjtések

Szervezet hivatalos neve:
Réthy Zsigmond Természettudományi Alapítvány

Szervezet adószáma:
18380194-1-04

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/rethyalapitvany

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
11100506-18380194-10000001

A szervezet telefonszáma:
+36 209458125

A szervezet címe:
5600 Békéscsaba, Wlassics sétány 5. I. 2.

Tevékenységi kör:
Természeti környezet védelme, támogatás

Tevékenység leírása:

Környezetvédő, könyvtáros, muzeológus, népművelő, ornitológus, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum természettudományi osztályának a vezetője és még sorolhatnánk Réthy Zsigmond tevékenységeit. A diákkorban kezdődő természet- és múzeumtisztelet élete végéig kitartott. Szorgalmazta önálló nemzeti park kialakítását Békés megyében, így meghatározó szerepet vállalt az 1994-ben létrejött Körös‒Maros Nemzeti Park szakmai előkészítésében. Tapasztalatszerzés céljából sokat utazott és részt vett különböző kongresszusokon, többek között Ottawában, Stockholmban és Moszkvában. A régió első zöld mozgalmát alapította meg 1975-ben Békéscsabán, illetve a környezet- és természetvédelmi muzeológia első letéteményese volt a békéscsabai múzeumban. A Körös menti tájat úgy ismerte, mint a tenyerét és kutatta hogyan fér meg a természeti élet és az emberi kultúra. Páratlan értékeket őrzött meg az utókornak, számos védetté nyilvánítás kötődik hozzá. Munkásságában kiemelkedő helyet foglal el a Magyar Madártani Bibliográfia szerkesztése, a hétkötetes természetvédelmi évkönyv sorozat, a Múzeumi Közlemények természettudományos számai, a Doboz-monográfia, a Körösök vidéke és a Békés megyei természetvédelmi kalauz című kiadványok. Országos és helyi kiadványokban is folyamatosan publikált. A természetismereti táborok szervezésében is úttörő volt, az országban elsők közt tanította kollégáival a gyerekeket a természet szeretetére. Összesen 25 tábort hívott életre, az elsőt 1975-ben. 1977 és 1979 között az Országos Természetvédelmi Hivatal szabadkígyósi tájvédelmi körzetének a vezetője volt. Megannyi kiállítás jött létre a vezetésével. Békés megye természeti értékeit bemutató állandó természettudományi kiállítás, a Pro Natura, egy újabb szemléletű, nagyszabású munkája volt, amit már nem tudott befejezni. Halálának tízéves évfordulóján, 2008-ban Békéscsabán emléktáblát és emlékszobát avattak fel a Körösök Völgye Látogatóközpontban, ahol személyes tárgyak, tanulmányok, levelezések és tábori fotók mutatták be munkásságát. Ezt a kiállítást 2023 nyarán átköltöztettük Szabadkígyósra, a Svájcerájba, ami a tervek szerint 2024-től látogathatóvá válik.

Zöld
Egyszázalékos
adománygyűjtés

1% Réthy Zsigmond nevének öregbítésére

Réthy Zsigmond Természettudományi Alapítvány

A TE 1%-od NEKÜNK lehetőség, hogy Réthy Zsigmond munkásságát megismertethessük és szemléletét a természetvédelmről továbbadhassuk.


Határidő:
2024-05-20
Adószám:
18380194-1-04
Érdekel

Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.