1%-os adományozás

A legfontosabb tudnivalók az 1% felajánlásról

Határidők:

egyéni vállalkozók és magánszemélyek:

május 20.

Elfelejtettél nyilatkozni az 1%-ról? Semmi baj! Május 20-ig még minden pótolható! Csak töltsd le kedvenc szervezeted 1%-os nyilatkozatát, és küldd be annak a NAV központnak ahová tartozol, vagy ha van ügyfélkapud használd az ESZJA rendszerét. Figyelj arra, hogy be legyen fizetve az adód, különben felajánlásod nem kapja meg a szervezet!

Az 1% felajánlásának módjai:

Ha ügyfélkapu regisztrációval rendelkezel, akkor az egyszerűen és könnyen kezelhető ESZJA (online) felületen keresztül tudod benyújtani a nyilatkozatot.

Ha magad készíted adóbevallásod a 23SZJA-as számú bevallási nyomtatvány EGYSZA lapját kell kitöltened.

2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, de a munkáltató továbbra is összegyűjtheti az alkalmazottak 1+1 %-os nyilatkozatát. Ebben az esetben az 1%-os nyilatkozatod május 10-ig adhatod át neki, lezárt, adóazonosítójellel, a ragasztáson átnyúlóan aláírt borítékban.

Önálló formában, azaz nem az szja bevallás részeként és nem a munkáltatód útján, hanem külön az erre a célra szolgáló nyomtatványon saját magad is eljuttathatod (akár személyesen is) a NAV-hoz.


Kik jogosultak az 1% fogadására?

  • magyarországi civilszervezetek, melyek legalább 2 éve működnek, és bejelentkeztek a NAV-nál bővebben →
  • továbbá az ún. második 1% felajánlható valamely felajánlásokra jogosult vallási közösségeknek és a kiemelt előirányzatnak bővebben →

A civilszervezeteket az adószámuk, az egyházakat a technikai számuk megjelölésével támogathatod.


Egy-két hasznos tipp:

  • menj biztosra, és olyan szervezetet válassz, mellyel már van kapcsolatod, tapasztalatod, vagy ismerősök, barátok ajánlották,
  • ha nem ismersz civilszervezetet, használd a keresőnket, és lehetőleg olyan szervezetet válassz, mely minél több és frissebb adatot adott meg magáról,
  • ha tutira akarsz menni, és olyan szervezetnek adni a támogatásod, melyben valóban megbízhatsz, válaszd az Etikus Adománygyűjtőket. Őket a listánkban külön etikus adománygyűjtő logóval jelöljük. Az Etikus Adománygyűjtőkhöz csatlakozott szervezetek vállalták, hogy a közös etikai kódexben megfogalmazott elvek szerint teszik átláthatóvá adománygyűjtéseiket.
  • ne felejtsd el az 1%-os nyilatkozat kitöltésekor megadni neved és email címed, hogy a választott szervezet felvehesse veled a kapcsolatot és közvetlenül neked számolhasson be arról, mire költi a pénzed.