Tisztelt Partnerünk!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy 2024. április 28. 18.00 - 24.00-ig tervezett rendszer-fejlesztési munkálatok miatt az Adjukössze.hu oldal elérése szünetelni fog.

Az esetleges kellemetlenségért elnézését kérjük, türelmét és megértését előre is köszönjük.

Adjukössze csapata

Retropajzs Egyesület a HIV-vel élőkért

"Mi mindannyian többek vagyunk egy HIV-pozitív leletnél"

A „Retropajzs Egyesület a HIV-vel élőkért” fő küldetése a Magyarországon HIV-vel élők önszerveződésének támogatása az online és offline térben, tekintet nélkül nemre, fajra, etnikumra, nemzetiségre, politikai, vallási meggyőződésre, egészségi állapotra, szerhasználati szokásokra, továbbá a szexuális életre vagy beállítottságra. Egyesületünket azért alapítottuk meg 2020 decemberében, hogy felvegyük a harcot a HIV-et körülvevő tudatlansággal. Érzékenyítő programokkal, prevencióval, edukációval szeretnénk elérni, hogy ez a tabusított téma kibeszélhetővé váljon, például azért, hogy a HIV-szűréstől ne tántorítsa el se a rizikócsoportokat, se a bizonytalanokat a rettegés.

Adószám:
19289993-1-42

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése

  • Szervezet adatai
  • Futó adománygyűjtések

Szervezet hivatalos neve:
Retropajzs Egyesület a HIV-vel élőkért

Szervezet rövid neve:
Retropajzs Egyesület

Szervezet adószáma:
19289993-1-42

Honlap:
https://www.retropajzs.hu/

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/retropajzsegyesulet

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
11600006-00000000-94702772

A szervezet telefonszáma:
+36 707858026

A szervezet címe:
1071 Budapest, Rottenbiller utca 47.

Tevékenységi kör:
Többcélú és egyéb egészségügy, támogatás

Tevékenység leírása:

Küldetésünk: Stigmaoldás - Prevenció - Edukáció

Főbb ügyeink:

- A HIV-vel élők hátrányos megkülönböztetése elleni fellépés, alapjogaikkal és egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos sérelmeik esetén.

- A HIV-vel élők társadalmi helyzetének megismerése, az ebből fakadó szükségleteik feltérképezése, és ezáltal is jóllétük, egészségtudatosságuk növelése.

- A HIV-vel élők számára segítő szolgáltatások megszervezése, a már meglévő szolgáltatások megismertetése, igénybevételük elősegítése, új lehetőségek felkutatása.

- A fiatalokat, a HIV által leginkább veszélyeztetett csoportokat és az egészségügyi személyzetet is elérő folyamatos edukáció, prevenció és érzékenyítő tevékenység megszervezése, illetve működtetése, az ezekhez kapcsolódó tájékoztató anyagok létrehozása - ezáltal hozzájárulás a HIV-fertőzötteket sújtó stigmák oldásához.

- A várandós nők protokollszerű HIV-szűrésének meghonosítása ("Egy szűrés - két élet").

Linktree-profilunk: https://linktr.ee/retropajzs

Mire gyűjt:

Magyarországon az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek közül még ma is évente átlagosan 15-en halnak meg a kifejlett AIDS-stádium kórképeinek következtében. Egyesületünk célja, hogy a társadalmi tudatosság növelésével, az előítéletek és a tájékozatlanság csökkentésével, továbbá az ingyenes és anonim HIV-szűrővizsgálatokra való ösztönzéssel ezt a számot nullára csökkentsük. Ez a cél nem elérhetetlen, több ország is említhető példaként.

Tudomásunk van több olyan magyar családról, ahová HIV-pozitív gyermek született, az anya HIV-szűrésének elmaradása miatt. Azt gondoljuk, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének több rendelkezését sérti az a magyar várandósgondozási protokoll, amely nem biztosítja a várandósok tesztelését HIV-re. Egyesületünk több fórumon is tematizálta már ezt a problémát. Kapcsolódó jelszavunk: “Egy szűrés - két élet!”.

További projektjeink:

  • Rendszeres HIV-szűrés népszerűsítése minden társadalmi réteg között: Akit időben kiszűrnek, az a gyógyszerszedés mellett teljes életet élhet, alapíthat családot is.
  • Frissen kiszűrtek támogatása, páciens aktivista csoport szervezése: A traumával egyedül szembenézni sokkal nehezebb, az elszigeteltség miatt pedig sokan nem jutnak megbízható és teljes körű tájékoztatáshoz.
  • Orvostársadalom edukálása: A már létező jó gyakorlatok erősítése, folyamatos munkakapcsolat kialakítása
  • Művészeti projektekkel a stigma oldása

Újra megvalósítanánk informatív plakátkiállításunkat a VII. kerületi Madách téren, az AIDS világnapja alkalmából, 2024. november végén, december elején. A plakátokon egyrészt edukatív, másrészt prevenciós és a stigmaoldáshoz hozzájáruló tartalmakat helyeznénk el.

Köszönjük mindenkinek, aki támogatja a munkánkat.

Egészségügy
Egyszázalékos
adománygyűjtés

"Mi mindannyian többek vagyunk egy HIV-pozitív leletnél"

Retropajzs Egyesület

Érzékenyítő programokkal, prevencióval, edukációval szeretnénk elérni, hogy a HIV tabusított témája kibeszélhetővé váljon, hogy a HIV-szűréstől ne tántorítson el senkit a rettegés.


Határidő:
2024-05-20
Adószám:
19289993-1-42
Érdekel

Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.