Olcsón, öko-tudatosan!
(lezárult!)

Zöld
Közösségi adománygyűjtés

Messzelátó Egyesület

Bővebben

Összeg:
200.000 Ft 56 támogató közreműködésével

100% -a teljesült a 200.000 Ft -os célnak

Adománygyűjtési időszak lezárult: 2013.11.18 - 2014.02.19


Olcsón, öko-tudatosan!

Összeg:
200.000 Ft 56 támogató közreműködésével

100% -a teljesült a 200.000 Ft -os célnak

  • Adománygyűjtés
  • Hírek / beszámolók
  • Szervezet
  • Támogatások
  • Adománygyűjtés
  • Hírek / beszámolók
  • Szervezet adatai
  • Támogatások

Segíts, hogy a környezettudatos életmód hazánk legeldugottabb sarkaiban is elterjedhessen!

Támogatásoddal rossz anyagi helyzetben levő, hátrányos helyzetű családoknak szeretnénk megmutatni, hogyan tudnak családjuk és környezetük egészségére nem káros tisztítószereket összeállítani házilag – olcsón. Mi a szórólapok helyett a személyességben hiszünk, így a recepteket együtt ki is próbáljuk. A foglalkozásról – ahol környezeti érzékenyítés is történik majd – saját tisztítószereket is hazavihetnek.

Azoknak a családoknak a felnőtt tagjait szeretnénk bevonni a programba, akik épp a legkevesebbet tudják fordítani egészségmegőrzésre. Olyan alternatívákat mutatnánk nekik, melyek nem csak a környezetet kímélik, de pénztárcájukat is. Környezeti nevelés programunkon keresztül tudatosságuk is fejlődik, új motivációkat, célokat kapnak.

Segíts Te is szemléletet változtatni!

Minél szegényebb (vagy minél szegényebbnek hiszi magát) egy  társadalom, annál kevésbé figyel a környezetére. Mi, a Messzelátó Egyesületnél ezen szeretnénk változtatni azzal, hogy fillérekből is kivitelezhető öko háztartási praktikákat tanítunk olyan családoknak, ahol minden forint számít. A tőlünk kapott tudással olcsóbban, s egészségüket nem veszélyeztető szerekkel tarthatják tisztán otthonukat.

A megvalósításhoz 200.000 Ft-ra van szükségünk. Ebből az összegből 50 háztartásnak tudunk alternatívát mutatni egynapos képzésünkkel. Tudjuk, 50 még nem a világ. Legyen ez az első lépés, amit együtt teszünk meg egy zöldebb Magyarországért!

Önkéntes munkáddal is segíthetsz nekünk!

  • Segíthetsz elérni a célcsoportunkat. Ajánlhatsz olyan családokat, akik szívesen részt vennének a foglalkozáson, vagy szervezeteket, akikkel együttműködhetünk.
  • Ha fontosnak tartod célunkat, segíthetsz terjeszteni projektünket. Fordulhatsz bátran hozzánk is, s mi szívesen adunk hozzá eszközöket!
 
2014-02-19
Beszámoló

Beszámoló - Olcsón, öko-tudatosan!

2015.03.02 

Elérkeztünk az Olcsón, öko-tudatosan programunk - utolsó állomásához. A program a Ti, adjukossze.hu oldalon keresztül adott támogatásotokból valósulhat meg a Helló Anyu közösség tér és kávézóban

Ez alkalommal egy kisebb csoportban tartottuk a foglalkozást, ahol házi mosószert és mosogatószert készítettünk a résztvevőkkel. A programon olyan anyák vettek részt, akik munkaerőpiacilag hátrányos helyzetben vannak és akiknek fontos a környezetük és a családjuk egészsége is.

A programunk nagyjából két részből állt. Az első felében a Messzelátó Egyesület tevékenységét mutattuk be, beszélgettünk a városi fenntarthatóságról, olyan módszereket osztottunk meg egymással, melyek a mindennapi életbe könnyen beépíthetők és fenntarthatóbbá teszik azt.

Már a foglalkozás legelején kiderült, hogy a résztvevők - ellenben a tatabányai és monori asszonyokkal - tapasztaltak és jól informáltak voltak, a legtöbben többféle környezetbarát tisztítószert kipróbált már, ám sajnos ezek a szerek nagyon drágák, így nem mindig engedhetik meg maguknak. Mivel a tapasztalt házi asszonyokkal volt dolgunk kevés volt az általános kérdés, viszont sokan érdeklődtek hogyan lehet környezetbarát módon illatosítani a tisztítószereket, mibe lehet beáztatni a nagyon koszos ruhát vagy erősíteni a mosószer hatását - hiszen több­ gyermekes anyák tudják a legjobban, hogy mennyire nehéz a gyerekek ruháit kimosni.

A program második felében elkészítettük a tisztítószereket. Beszélgetve neki láttunk a munkának, mindenki lelkesen vett részt a tevékenységben. A legaktívabb és egyben legfiatalabb résztvevőnk az egyik anyuka két éves kisfia volt, aki nagy élvezettel reszelte a szappant a mosószerhez.

Kiderült, hogy a gyakorlatban mégis tudtunk meglepni a házi asszonyokat a receptjeinkkel és az ott elkészült termékeinkkel. Természetesen az előre kinyomtatott recepteket is osztottunk, amelyen még más, könnyen elkészíthető tisztítószerek szerepeltek.

A végén mindenki haza vihetett egy­-egy palack közösen elkészített mosószert és mosogatószert.


2014.06.11.

Benne vagyunk a TV-ben!

Pontosabban az MTV Zöld tea c. műsorában.  Nézzétek meg az alábbi videót, amit az egyik monori foglalkozásunkon forgattak.


2014.04.17.

Már túl vagyunk a második tisztítószeres képzésen is, mely a Ti hozzájárulásotoknak köszönhetően valósulhatott meg. Nagyon-nagyon köszönjük még egyszer!

Az “Olcsón, öko-tudatosan!” (Adjuk össze) programunk második helyszíne a tatabányai Mésztelep volt, ahol április 17-én egy teljes napot töltöttünk el. Vendéglátóink itt is a Máltai Szeretetszolgálat lelkes munkatársai voltak. A közösségi házban tartottuk a foglalkozásokat, melyet a dolgozók a telepen lakókkal együtt alakítottak ki. A mozaikkal díszített, otthonosan berendezett, egyedire festett teremnél megfelelőbb helyszínt nem is kívánhattunk volna.

Délelőtt a Zöfis (Zöld Fiatalok Egyesület) lányok környezeti érzékenyítő foglalkozást tartottak. Az ismerkedés és figyelemfelkeltés egy mélyökológia játékkal indult, melynek célja, hogy megértsük a (biológiai) sokféleség fontosságát és az élőlények közötti összetett kapcsolati háló jelentőségét. E hálónak mi emberek is része vagyunk, minden mindennel összefügg. Ha például a háztartásban erős vegyszereket használunk és az bejut a közeli patakba, akkor megmérgezi az abban élő békát, eljut a méreg a gólyához, rókához, halakhoz, hatással lesz a vízinövényekre, fákra, esetleg a zöldségekre a kertünkben, ha a patakból locsolunk és végül, ránk emberekre, gyermekeinkre is.

A bevezető játék után beszélgettünk fogyasztói szokásaikról, a reklámokról, becsapós marketing fogásokról, megismertük a tudatos vásárlók 12 pontját. Eközben közösen felfedeztük, hogy egy-egy döntésünknek milyen nagy hatása lehet a környezetre és egészségünkre. Játékok segítségével körbeutaztuk a Földet, hogy megismerjük más népek, kultúrák szokásait, majd közösen elgondolkodtunk mire is van valójában szükségünk a boldogsághoz (ehhez hasonló fotósorozat segítségével).

A résztvevő asszonyok nagyon lelkesek, jól informáltak voltak, szívesen megosztották velünk szokásaikat, háziasszonyként bevált praktikáikat. A monori foglalkozáshoz hasonlóan itt is nagyon jó hangulatban és eredményesen telt el az együtt eltöltött rövid, de annál tartalmasabb idő.

Az ebédszünet körbenéztünk a kb. 2000 fős szegénytelepen. A monorihoz képest hatalmas a telep, viszont itt be van kötve a víz. A legtöbb portához mégis kinti wc tartozik és sokan a közösségi ház fürdőjébe járnak tisztálkodni, valamint itt használhatják a mosó- és ruhaszárító gépeket. Az áramellátás a Máltai Szeretetszolgálat jelenléte és a kártyás előre fizetéses módszer bevezetése óta rendesen működik, viszont a kunyhók többsége egyáltalán nincs szigetelve, a téli hideg idején az egyesülettől igényelhető „kölcsön kályhával” fűtenek a helyiek. Nem csoda, hogy nagy szeretettel látják itt a tenni vágyó önkénteseket.

Az ebéd után belecsaptunk a „zöld” tisztítószerek elkészítésébe. Az alapanyagok gyakran ismeretlenek voltak, így érdemes volt átbeszélni mit miért használunk együtt és mit hol lehet a gazdaságosabban beszerezni. A „főzőcske” során mi is okosodtunk ám. Megtudtuk ugyanis a résztvevőktől, hogy például az egyik legjobb súrolószer a zsíros gáztűzhely tisztítására a só.

Az egész napos programunkon mintegy 20 asszony vett részt, összesen 24-24 liter mosó- és mosogatószert készítettünk, amit 2 literes (újra használt :) ) műanyag palackokban vihettek haza. Kinyomtatott recepteket is osztottunk, melyen más, könnyen elkészíthető tisztítószerek is szerepeltek.

Összességében tehát a pilot program 2. állomása után továbbra is úgy érezzük, volt értelme a kezdeményezésnek. Üzenetünk nyitott fülekre talált a Mésztelepen is, és ami talán még fontosabb, mindannyian nagyon jól éreztük magunkat és visszavárnak minket. Komolyan gondolkozunk, hogyan lehetne folytatni a munkát a Mésztelepen, Monoron és az ezekhez hasonló más közösségekben.

Következő állomásunk a HelloAnyu közösségi tér és kávézó lesz!


2014.04.07.

Elindult az „Olcsón, ökotudatosan” programunk - mely a Ti, www.adjukossze.hu oldalon keresztül adott támogatásotokból valósulhat meg - első állomása a monori szegénytelep volt.

"Vendéglátónkkal" a Máltai Szeretetszolgálattal konzultálva a monori programot 2 részletben, két délelőtt alatt tartottuk meg. Helyszínként a Nyitnikék Gyerekház szolgált, ami egyfajta ovi/bölcsi, ahova anyukák (vagy nagymamák) járnak be a picikkel. Az ottani asszonyokkal foglalkoztunk.

Március 25. volt az első alkalom, amikor, a tisztítószer készítés bevezetéseként környezeti érzékenyítést tartottunk. Több játékot is terveztünk, melyből végül nagy beszélgetés kerekedett ki a reklámokról és az azok által ránk erőltetett termékek alternatíváiról. Asszonyok jöttek-mentek, pelenkáztak, szoptattak, gyermeket neveltek, de közben figyeltek, véleményt nyilvánítottak, kérdeztek.

Április 2-án tértünk vissza hozzájuk a tisztítószer receptekkel. Ez alkalommal beszélgettünk az alapanyagokról, s kipróbáltunk pár receptet (mosószer, öblítő, mosogatószer, súroló), melyekből haza is vihettek az asszonyok. Sőt, mivel az ottani házak egyikében sincs bevezetve a víz, néhányan ott, a Gyerekházban szoktak mosni, ezért a kapott mosószert azonnal ki is próbálták!

Hogy pontosan hány asszonyt sikerült bevonnunk, nehéz megmondani, hisz azért az ő figyelmüket igen nehéz lekötni, azaz folyamatosan ki-be járkáltak, de összességében közel 20-20 fő fordult meg a teremben, s közülük volt egy 5-8 fős kemény mag, aki végig ott maradt velünk és komolyan érdekelte a beszélgetés. Ráadásul a kapott információk teljesen újdonságszámba mentek náluk. Egyikük sem tudta pl., hogy az ecet a salátakészítésen kívül máshol is használható.

Amiben hiszünk, a példamutatás tényleg működött náluk! Nem a gazdag pestiek voltunk a szemükben, hanem kedves fiatal lányok, akik menő dolgokat csinálnak.

Az eseményről videó is készült a nol.hu jóvoltából:
 

Az eseményen készült fotóink itt tekinthetők meg.

A következő állomás Tatabánya Mésztelep lesz április 18-án. A harmadik, kismamáknak szóló program időpontja még aHelloanyu nyitásától függ. Szurkolunk nekik nagyon, hogy mihamarabb túlessenek a felújításon!


 

2014.04.01.

Múlt kedden kezdtük a környezeti érzékenyítés-sorozatot szegénytelepeken, s holnap térünk vissza öko-tisztítószer készítéssel! Már alig várjuk, hihetetlen nyitottság és érdeklődés fogadott minket az első alkalommal is!

Köszönjük a támogatásotokat, hogy megvalósulhat a projekt, nagy haszna lesz! 


 

Szervezet hivatalos neve:
Messzelátó Egyesület

Szervezet rövid neve:
Messzelátó Egyesület

Honlap:
http://www.messzelato.hu

Facebook oldal:
http://www.facebook.com/messzelato

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

A szervezet telefonszáma:
+36 302526437

A szervezet címe:
1071 Budapest Dembinszky utca 4. fsz. 6.

Tovább az adatlapra
2014-02-19
 

Anonymus
13 889 Ft
Sok sikert a projekthez!
2014-02-19
 

Furka Tünde
5 000 Ft
2014-02-18
 

Pinthofferné Schmidt Hajnalka
1 000 Ft
támogatom a kismamás célcsoport képzését!
2014-02-17
 

Anonymus
1 000 Ft
2014-02-15
 

Hidvégi Anna
2 000 Ft
2014-02-14
 

Czibere Zsolt
2 000 Ft
2014-02-14
 

Laukó-Doró Viktória
2 000 Ft
2014-02-14
 

Anonymus
5 000 Ft
-
2014-02-13
 

Ernhoffer Csillla
1 000 Ft
2014-02-12
 

hunyadi reka
1 000 Ft
hajrá!!
2014-02-12
 

Torma Réka
5 000 Ft
2014-02-12
 

Eigner Dóra
3 000 Ft
2014-02-10
 

Tóth Adrienn
3 000 Ft
2014-02-10
 

Lipták Orsi
2 000 Ft
2014-02-09
 

Anonymus
5 000 Ft
hajrá lányok!
2014-02-08
 

Anonymus
10 000 Ft
2014-02-08
 

Anonymus
5 000 Ft
2014-02-07
 

Kun Zsuzsanna
2 000 Ft
2014-02-06
 

Eisler Kornél
1 000 Ft
hajrá! :)
2014-02-05
 

Anonymus
2 000 Ft
Sok sikert!
2014-02-05
 

Mihaly Melinda
5 000 Ft
Nagyon tetszik a kezdemenyezes, hajra!
2014-02-03
 

Anonymus
1 000 Ft
Drukkolok.
2014-02-03
 

Ujj Orsolya
3 000 Ft
:)
2014-01-31
 

Takács Mónika
1 000 Ft
Remélem, sikerül!
2014-01-21
 

Marton Laura
2 000 Ft
2014-01-17
 

Anonymus
3 000 Ft
2014-01-17
 

Csordás Ágnes
1 000 Ft
2014-01-16
 

Gonda Gabriella
3 000 Ft
Nagyon jó ötletnek találom a kezdeményezést, sok sikert a megvalósításhoz!
2014-01-14
 

Lukrécia kencéi
5 000 Ft
Reméljük ez csak az első adomány az oldal olvasóitól.
2014-01-11
 

Anonymus
1 000 Ft
2014-01-10
 

Anonymus
1 000 Ft
A legfontosabb , hogy ökotudatos és egészséges legyen az ország népe! :)
2014-01-10
 

Gyovai Renáta Adrienn
1 000 Ft
2014-01-10
 

Kocsis Dóra
1 111 Ft
Nagyon jó, hogy lehetőséget adtok arra, hogy az "öko-tudatosságot " ne tartsuk meg csak magunknak". Hajrá!
2014-01-09
 

Papp Dóra
5 000 Ft
Sok sikert!
2014-01-05
 

Szatmáry László
10 000 Ft
2014-01-04
 

Anonymus
4 000 Ft
2013-12-30
 

Hrobar Natalia
10 000 Ft
2013-12-17
 

Lanyihedda
2 000 Ft
2013-12-15
 

Hervay Míra
2 000 Ft
2013-12-14
 

Anonymus
2 000 Ft
2013-12-12
 

Kabdebó Noémi
2 000 Ft
2013-12-07
 

Marko Andras
2 000 Ft
2013-12-07
 

Anonymus
2 000 Ft
2013-12-06
 

Szikora Gábor
1 000 Ft
Sok sikert a megvalósításhoz!
2013-12-05
 

Kaprinyák Szilvia
1 000 Ft
2013-12-02
 

Tripolszky Sára
2 000 Ft
2013-12-02
 

Varga Judit
2 000 Ft
Hajrá lányok!
2013-11-29
 

Anya
20 000 Ft
Hajrá!
2013-11-26
 

Várkonyi Tamás
5 000 Ft
2013-11-26
 

Anonymus
6 000 Ft
2013-11-25
 

Schnierer Gábor
5 000 Ft
2013-11-25
 

Toth Csaba
2 000 Ft
2013-11-23
 

Pogány Anikó
1 000 Ft
2013-11-21
 

Zsargó Szilvi
5 000 Ft
Hajrá, szuper ötlet!
2013-11-21
 

Anonymus
5 000 Ft
2013-11-21
 

Horvátth Sarolta
2 000 Ft
2013-11-19
 

Anonymus
2 000 Ft