A könyv mindenkié, látássérült emberek esélye a művelődésre

A látássérült személyek számára olyan eszközök biztosítása, melyek segítségével el tudják olvasni a könyveket, akár tapintással, akár hangos - emberi hangon felolvasott - formában.

Egyéb
Telefonos adománygyűjtés

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Bővebben

130475 támogató
(122947 hívás, 7528 sms)

Hívd fel vagy küldj SMS-t a következő számra:
13600 / 96
Add meg a 96-es melléket vagy írd be a 96-t, ha sms-t küldesz.
A támogatás mértéke 500 Ft / hívás, SMS

Felhívjuk figyelmed, hogy a 13600 a Yettel hálózatából nem hívható, a Yettel kizárólag sms fogadást biztosít.
Telekom és Vodafone hálózatból hívással és sms-el is elérhető az adományozás.


A könyv mindenkié, látássérült emberek esélye a művelődésre

130475 támogató közreműködésével

Telefon/SMS:
13600-96
 • Adománygyűjtés
 • Hírek / beszámolók
 • Szervezet
 • Korábbi adománygyűjtések
 • Adománygyűjtés
 • Hírek / beszámolók
 • Szervezet adatai
 • Korábbi adománygyűjtések

Gyűjtés célja

A vak és gyengénlátó emberek társadalmi életben való aktív részvételének alapvető előfeltétele az információkhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megvalósulása.

A látássérült személyek részére az információhoz való jutásnak 3 fő forrása van:

 • tapintás útján szerzett információ a pontírás segítségével,
 • vizuális információhoz való jutás a nagybetűs szövegek által,
 • audio és vizuális információhoz való jutás a hangos és digitális szöveghordozók segítségével.

A két közkedvelt szolgáltatásunk, melyet  csaknem 2000 vak és gyengénlátó személy használ, a Braille- és a hangoskönyvtár. A Braille-könyvtárban több mint 1200 mű érhető el pontírásban, közel 13.000 kötetben. A pontírás a síkíráshoz képest rendkívül terjedelmes: egy A4-es gépelt oldal Braille-ben mintegy 2,5-ször hosszabb, így a művek pontírású változatának terjedelme jelentős. Jelenleg a rendelkezésünkre álló helyet teljesen kihasználtuk. Nem tudunk új műveket nyomtatni, pedig az alkotások pontírásban való elérhetőségére továbbra is van igény. A digitális eszközök térhódítása a látássérült emberek számára korábban soha nem tapasztalt távlatokat nyitott, mivel az egyenlő esélyű hozzáférés elve mentén fejlesztik ezeket az eszközöket, így már minden készüléken beszélő program érhető el. Ennek segítségével pedig önállóan tudják használni a digitális világ eszközeit. A pontírásra előkészített könyvet nem nyomtatjuk ki, hanem az átkonvertált fájlt adjuk át az olvasónak, aki egy Braille-kijelző segítségével azt el tudja olvasni. A Braille-kijelzőt összekapcsolja a számítógéppel, majd a pontírású szöveg soronként jelenik meg a kijelzőn, vagyis ugyanúgy az ujjával olvassa el a könyvet, mint egy nyomtatott Braille-kötet esetében.

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár 2021-ben ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. A hangoskönyveket jelenleg CD-n, alkalmazáson és weboldalon keresztül érik el az olvasók. Az olvasók jelentős része időskorú, akik nem tudják, vagy nem akarják használni az okoseszközöket, ragaszkodnak a fizikai, azaz a CD-s kölcsönzéshez. A CD-s kölcsönzés már elavultá vált, sem CD, sem CD-lejátszók nem érhetőek már el a piacon. Így a fizikai kölcsönzést is át kell szervezni. Olyan speciális MP3-lejátszókat szerzünk be, melyek kifejezetten látássérült felhasználók számára lettek kifejlesztve, és így könnyen, beszédtámogatással le tudják játszani a hangoskönyveket. Beérkezik a kölcsönözni kívánt könyvek listája, a könyvtáros rámásolja az eszközre, és az olvasónak ezt küldi el postán, vagy adja át személyesen. Amikor kiolvasta a könyveket, az olvasó visszahozza vagy visszaküldi az eszközt, amelyre ismét új könyveket másol a könyvtáros.

2023-09-01
Beszámoló

Beszámoló a 2022. évi támogatások felhasználásáról

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a 2021 október és 2022 szeptember közötti időszakban beérkezett hívásokból és üzenetekből összesen 103.456.- Ft adományban részesült. Ebből a telefonszolgáltatók részére átadott díj: 3.516.- Ft volt. A 99.940.- F támogatást az MVGYOSZ teljes egészében közhasznú célszerinti tevékenységére fordította. A támogatási időszakban az MVGYOSZ – részben a támogatás terhére - a Bodor Tibor Hangoskönyvtár tagjai számára hangoskönyv-lejátszó készülékeket, a Louis Braille Könyvtár olvasói számára pedig Orbit Reader Braille-kijelzőket szerzett be. A hangoskönyv-lejátszó kölcsönzésével a hangoskönyvtár tagjai közvetlenül jutnak az általuk olvasásra kiválasztott könyvekhez. A Braille-sor használata által nincs szükség az irodalmi művek Braille-nyomtatására, a speciális előállított fájl, a számítógépről közvetlenül válik Braille-ben olvashatóvá.

Szervezet hivatalos neve:
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Szervezet rövid neve:
MVGYOSZ

Honlap:
http://www.mvgyosz.hu

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/234062333316852

Youtube oldal:
https://www.youtube.com/channel/UCtEDWhRhH9GVCgRrUq56CGw

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

A szervezet telefonszáma:
+36 13848440

A szervezet címe:
1146 Budapest Hermina út 47.

Tovább az adatlapra
Egyéb
Közösségi
adománygyűjtés

Az élet csodája

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

102% 614.000 Ft összegyűlt
600.000 Ft-ból
Érdekel
Egyéb
Bankkártyás
adománygyűjtés

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Feltöltés alatt!


Adománygyűjtés indult: 2017.11.17.
Összeg: 370.000 Ft
Támogatók száma: 66
Érdekel