Tanac Kulturális Egyesület

Tanac. A legjobb, ami egy (horvát) tánccal történhet.

A magyarországi horvátok népzenéjének, néptáncainak, néphagyományainak és népviseleteinek gyûjtése, bemutatása, megõrzése és továbbadása. Kiadói tevékenység. Fesztiválszervezõi tevékenység.

Adószám:
18301674-1-02

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése
Támogatom

  • Szervezet adatai
  • Futó adománygyűjtések

Szervezet hivatalos neve:
Tanac Kulturális Egyesület

Szervezet rövid neve:
Tanac

Szervezet adószáma:
18301674-1-02

Honlap:
http://www.tanac.hu

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/tanacfde

Youtube oldal:
https://www.youtube.com/@SzavaiJozsef

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
10402427-24292104-00000000

Közhasznú jogállás:
igen

A szervezet telefonszáma:
+36-30-8646318

A szervezet címe:
7624 Pécs Szent István tér 17.

Tevékenységi kör:
Kisebbségi, nemzetiségi kultúra ápolása

Tevékenység leírása:

A Tanac Néptáncegyüttes 1988 októberében alakult, Sárosácz Mihály és Szávai József kezdeményezésére, a Pécs környéki horvát falvak fiataljaiból. Első célja a magyarországi horvátok néphagyományainak (elsősorban táncainak) gyűjtése, bemutatása és megőrzése, emellett a szomszédos országok népeinek táncait is műsorára tűzte és Bartók művei alapján készült tánckompozíciókat is bemutatott. A gyűjtött néphagyományt olyan mértékű hitelességgel és művészi igényességgel kívánja feldolgozni, hogy a színpadi megjelenést ugyanúgy fogadják tapssal a legkisebb horvát faluban, a legnagyobb szakmai fesztiválon, Pécsett, Zágrábban, Budapesten és Washingtonban. Szoros a kapcsolata a falvakkal, tagságának nagy része ma is ott lakik és bejáróként érkezik Pécsre, a próbákra. Legnagyobb számú és legkedvesebb fellépései a hazai horvát kisebbség falvaiban voltak. Gyermek- és utánpótlás csoportjaiban, táncházaiban több százan táncoltak, tánctáboraiban, tánctanításain ugyancsak százak vettek részt. Eredmények és díjak fémjelzik munkáját a Ki-mit-tud?-tól kezdve a rangos szakmai fesztiválokon át a kiváló minősítésig, amelyet egymás után hat alkalommal (1996-2006) szerzett meg az együttes. A legkiválóbb tanítók, koreográfusok foglalkoztak az együttessel Horvátországból, Makedóniából, Romániából és Magyarországról. Az első hazai együttesek között jutott el az Egyesült Államokba (1994), ahol TV-felvételek, nagysikerű fellépések és tánctanítások mellett diplomáciai küldetést is teljesített, s ugyancsak az elsők között jelent meg az együttest és a hazai horvátságot bemutató oldalaival az Interneten. Kiadványaival (audio/video, falinaptár, könyvek), nagy jelentőségű színházi műsoraival is vállalt feladatának próbál eleget tenni: a magyarországi horvát kisebbség kulturális fennmaradását segíteni.

Munkáját fennállása alatt rengeteg alapítvány, támogató, intézmény segítette. Próbahelyet és ruhatárat, mint művészeti csoportjának, hosszú évekig a pécsi Ifjúsági Ház adott neki, működésének további anyagi és szervezési kereteit 1993-tól a Tanac Kulturális Egyesület biztosítja. 2012-től próbahelye és ruhatára a Zsolnay Kulturális Negyedben van.

A világban az ezredforduló után szinte minden fontosabbnak látszik, mint egy kicsiny népcsoport megmaradása. Mi mégis meg akarunk maradni, hogy legyen újra daltól hangos a falusi utca, hogy táncolhassunk és gyönyörködhessünk a kóló színes forgatagában. Útravalóként a néhai átai tanítótól, Matusek Laci bácsitól ezt kaptuk: ”A népviselet legyen mindig rendben, az ének és a muzsika tisztán szóljon, a táncban a nézők is örömüket leljék. Ti pedig legyetek jók!”.

Mire gyűjt:

Kedves támogatóink! A Tanac Néptáncegyüttes büszkén tájékoztatja Önöket, hogy lehetőséget kaptunk több horvátországi utazásra és szereplésre, ahol bemutathatjuk hagyományos magyarországi horvát táncainkat egy szélesebb közönségnek. Ezek az utazások nem csupán kulturális élményeket jelentenek számunkra, hanem lehetőséget teremtenek arra is, hogy megmutassuk a világnak a magyarországi horvát néptánc gazdagságát és szépségét.

Az ilyen nemzetközi rendezvényeken való részvétel azonban anyagi terheket is jelent számunkra. Ahhoz, hogy zökkenőmentesen megvalósuljanak ezek az utazások, segítségükre van szükségünk. Az adományoknak köszönhetően biztosítani tudjuk az utazások, szállások és egyéb költségek fedezését, valamint támogathatjuk az együttes tagjait ezen eseményekre való felkészülésben.

Kérjük, támogassák adományaikkal a Tanac Néptáncegyüttes horvátországi utazásait és szerepléseit, hogy megoszthassuk kulturális örökségünket a világgal. Minden támogatásnak nagy jelentősége van számunkra, és hálásan köszönjük a segítséget!

Köszönjük, hogy segítik és támogatják a Tanac Néptáncegyüttest horvátországi küldetésében!

Jogállás:
Közhasznú

Kultúra
Bankkártyás
adománygyűjtés

A Tanac horvátországi szerepléseinek támogatása

Tanac

Az adományoknak köszönhetően biztosítani tudnánk az utazások, szállások és egyéb költségek fedezését.


Adománygyűjtés indult: 2024.06.07.
Összeg: 90.000 Ft
Támogatók száma: 9
Érdekel Támogatom

Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.