SZEMBENÉZÉS Alapítvány

megismerés-megértés-elfogadás-együttérzés

Abban szeretnénk segíteni, hogy szóba álljanak egymással az emberek, hogy fölfedezhessék: sokkal több köt össze bennünket, mint ami elválaszt, és még annak is lehet örülni, ami a másikban más, hiszen neki éppen úgy jó. A megismerés-megértés-elfogadás-együttérzés négyesére épülő, egymást és a tényeket tisztelő párbeszédet támogatjuk. A résztvevőkkel közösen épülő programjaink mind fölösleges formalitásokat nélkülöző, az elmélyült, tudományos megalapozottságú tudásátadásnak és a humornak, játékosságnak egyaránt teret adó, interaktív Beszélgető körök. Tiszteljük közös történelmi-kulturális örökségünket. Szeretnénk ha így nőnének föl a következő generációk, ezért elsősorban gyerekeknek és gyerekekkel, illetve az ő életükre, tudásukra hatást gyakoroló közvetítőkkel szeretnénk dolgozni.

Adószám:
18263594-1-43

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése
Jelenleg a szervezetnek ezen az oldalon nincs aktív adománygyűjtése! Nézd meg a szervezet weboldalát vagy keress rá hasonló tevékenységű gyűjtésekre itt:
Keresés

Szervezet hivatalos neve:
SZEMBENÉZÉS Alapítvány

Szervezet adószáma:
18263594-1-43

Honlap:
http://www.szembenezes.hu/

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/szembenezes/

Youtube oldal:
http://www.szembenezes.hu/youtube/

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
10700378-46699602-51100005

Közhasznú jogállás:
igen

A szervezet telefonszáma:
+36 306702091

A szervezet címe:
1112 Budapest, Igmándi utca 33.

Tevékenységi kör:
Közmûvelõdés

Tevékenység leírása:

Közös történelmi-kulturális örökségünk fölfedezését tudományos ismeretterjesztő és érzékenyítő programokkal segítjük, illetve egy programunk a kettő ötvözete.

Ismeretterjesztő programjaink

  • 2012 óta zajló városi sétáink a legkorszerűbb tudományos ismereteket közvetítik, sétavezetőink a téma kutatói. Gyalogos és biciklis felfedezéseink témái: az 1956-os forradalom és szabadságharc, a középkori budai Vár, a századfordulós Budapest 
  • 2016-ban a Budapesti Történeti Múzeummal közösen indított idegenvezetőképzésünk a főváros kiemelkedő turisztikai célpontjairól szerzett tudást tantermi előadásokon, a helyszínen, és a program egészét átszövő konzultációkkal adják át. Témáink: a középkori Budavár, az ezeréves Budapest, a főváros szakrális vonatkozásai
  • 2008-tól tartott konferenciáink a szembenézés munkával és a rendszerváltással foglalkoznak

Érzékenyítő programunk

  • A 2016 óta zajló európai indirekt oktatási projektünk, a "Krókusz Projekt - Virággal az erőszak ellen", segíti annak felismerését, milyen jó előítéletek nélkül, egymást tisztelve élni.

A projektben 11 európai ország diákjaihoz hasonlóan, a genocídiumok és más előítélet alapú gyilkosságok gyerekáldozataira emlékezve és emlékeztetve, virágot ültetnek a magyar fiatalok, majd közösségeikben saját, illetve közösségi problémáikra is reflektáló projektet építenek, melynek eredményét a holokauszt emléknapon mutatják be. Projektjük a genocídiumok lényegének - az előítéletnek, a gyűlöletnek a kirekesztésen, üldözésen keresztül, a gyilkosságokig vezető útjának megértését szolgálja, és abban is segít, hogy a fiatalok felismerjék (saját magukban is, egyébként) és eredményesen föllépjenek ellene maguk és társaik védelmében.

A 20 intézmény 625 diákjával kezdődött programnak mára három ország magyarajkú közösségének félszáznál több intézménye, és benne háromezer diák a résztvevője, kistelepülésektől a nagyvárosig, szegényiskolától az elitintézményig, és a munkát több civil szervezettel közösen végezzük.

Mire gyűjt:

Kommunikációnk korszerűsítésére, bővítésére és web-fejlesztésre, valamint pilot projektjeink folytatására és újak elő- ill. elkészítésére kérünk támogatást, amit személyi és technikai feltételek megteremtésére fordítunk. 

„Dobd el az előítéleteidet” háromgenerációs együttműködésben a kirekesztéstől a megsemmisítéshez vezető útról segít személyes élményhez jutni és tanít fellépni ellene

Beszélgető körök (Holocaust órák, 56-os elmeséletlen történetek, aktualitások történelmi kontextusban) – a ma is ható múlt kibeszélése

Továbbképzés idegenvezetők, újságírók, tanárok, diákok hiteles, korszerű, tudományos ismerethez juttatására, a tények továbbadására (hiánypótló)

Diák sétavezetők felkutatása, képzése, korosztályos séták Budapest történelmének megismertetéséért (hiánypótló)

Jogállás:
Közhasznú

Dokumentumok:

  Közhasznúsági melléklet (2022 évi jelentés)

  Közhasznúsági melléklet (2021 évi jelentés)


Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.