Stop Melanoma Alapítvány

A megelőzés életet menthet!

Az 1997.évi CLIV.- az egészségügyről szóló – Törvény 35.§ (1), (2), 87.§ (3), 95.§ (2), 144.§ (1), (2) bekezdéseiben foglalt rendelkezések szerinti, a lakosság egészségügyi állapotának javítása, jobb életminőség elősegítése, az egészség fejlesztése, betegség megelőzése, egészségfejlesztési, egészségvédelmi, betegség megelőzési, gyógyító és orvosi szolgáltatások körében segíti és támogatja ezen tevékenységhez szükséges eszközök, műszerek beszerzését.

Adószám:
18846292-2-41

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése
Jelenleg a szervezetnek ezen az oldalon nincs aktív adománygyűjtése! Nézd meg a szervezet weboldalát vagy keress rá hasonló tevékenységű gyűjtésekre itt:
Keresés

  • Szervezet adatai
  • Korábbi adománygyűjtések

Szervezet hivatalos neve:
Stop Melanoma Alapítvány

Szervezet adószáma:
18846292-2-41

Honlap:
http://www.stopmelanoma.hu

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/Stop-Melanoma-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny-262292294167445

Youtube oldal:
https://www.youtube.com/channel/UCc5iaz6xjzsNXkmPFD_1-LQ

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
10918001-00000088-84240015

A szervezet telefonszáma:
+36 305863004

A szervezet címe:
1054 Budapest, Szemere utca 23. I/ 1.

Tevékenységi kör:
Egészségkárosultak egyéb és általános támogatása

Tevékenység leírása:
Az alapítvány esetenként segíti a csak külföldön kezelhető betegek gyógyításával kapcsolatos szervezést, lebonyolítást, e körben tanácsot ad, valamint a betegek hozzátartozóinak kérelmére a hozzátartozók által gyűjtött adományokat elkülönített számlán kezeli. Az alapítvány támogatja a bőrgyógyászat kereteibe tartozó tudományos üléseket, konferenciákat, tanulmányokat, kutatásokat. Ingyenes bőrrák szűréseket szervez szakorvosok bevonásával az országban és a határon túli területeken. Külföldi alapítványokkal kapcsolatfelvétel, együttműködés kiépítése és közös programok szervezése. Továbbá célja, hogy oktatási, tanácsadási és képzési tevékenységével felhívja a figyelmet a bőrrák megelőzés, a rendszeres gyógyászati rákszűrés fontosságára. Ennek keretében a lakosság széles körével megismerteti azokat a tényezőket, amelyek a bőrrák kialakulását elősegítik. A megelőzés lehetőségéről felvilágosító tanácsadást tart, egészségügyi ismeretterjesztő programokat szervez. Céljai között szerepel továbbá ismeretterjesztő nyomtatott anyagok készítése, publikálása. Ismeretterjesztés és oktatói munka keretében közintézményekben, közép- és felsőoktatási intézményekben a bőrrák megelőzésére nevel. Felnőtt képzési programot állít össze, konferenciákat, ismeretterjesztő előadásokat tart és szervez. Különös figyelmet fordít a gyermekek és szüleik tájékoztatására, tekintettel arra, hogy az egészséges, körültekintő életmód nagyban függ a neveléstől. Cél, hogy a gyermekek minél kisebb korban tájékozódjanak a kockázati tényezőkről, koruknak megfelelő tájékoztató anyagokon keresztül. (film, játékos feladatok, szórólap, internetes megjelenés, stb.) Az alapítvány legfőbb tevékenysége egy olyan figyelemfelkeltő kampány indítása, amely széles körben tájékoztat a melanoma főbb veszélyforrásairól és a megelőzés fontosságára helyezi a hangsúlyt.

Mire gyűjt:
A "Fekete pont - Nem szégyen, csak folt "egy részben kulturális, részben egészségügyi projekt, amelynek célja, hogy minél több diákot ismertessünk meg a melanóma, vagyis a festéksejtes bőrrák veszélyeivel. A projektet a STOP Melanóma Alapítvány és Magyar Melanoma Alapítvány részvételével valósítjuk meg. A segítségükkel olyan foglalkozást tervezünk, amely egy fikciós rövidfilmen keresztül teszi könnyebben befogadhatóvá a felső tagozatos korosztály számára a melanóma témáját. A filmet követő beszélgetéseket olyan emberek vezetik majd, akik személyes érintettségük révén hitelesen tudnak a diákok elé állni. A beszélgetés során hangsúlyozzuk a melanóma megelőzésének lehetőségeit és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát. A projekt középpontjában az “Apajegy” című készülő rövidfilmünk áll. A filmet Benkó Tamás rendezi, aki a saját rákbetegségének tapasztalatait dolgozza fel egy kettős felnövéstörténetben Békés Bálint forgatókönyvíróval közösen. A film egy fiatal egyedülálló apa, Attila és 11 éves kislánya, Panni néhány napján keresztül mesél a szégyenről és a bizalom erejéről. Attila harmadik stádiumú, életveszélyes melanómával küzd, de nem hajlandó a külvilág és főleg a lánya szemében esendőnek mutatkozni, így inkább eltitkolja a helyzetét. Amikor Panni édesapjánál vakációzik, hamar ráébred, hogy valami nincs rendben Attilával. A közösen töltött pár nap során a titokban megszerzett tudását a maga eszközeivel igyekszik Attila és a kettejük kapcsolata érdekében használni. A történet végére az introvertált Attila is ráébred, hogy nincs teljesen egyedül a problémájával és neki is megkönnyebbülés, ha fel tudja vállalni a betegségét a dacos, kamaszodó lánya előtt. A rák egy félelmetes, legyőzhetetlennek tűnő rémképként jelenik meg az emberek fejében, a legtöbbeknek a kopaszra borotvált, végletesen legyengült betegek ugranak be először. Ahogyan filmünk hősének, a betegek túlnyomó részének is épp e rémisztő kép miatt okoz nehézséget a betegségükről beszélni. Attól félnek, hogy sajnálatot vagy ijedtséget keltenek a környezetükben, vagy épp gyengének fogják őket bélyegezni. A foglalkozások során szeretnénk a diákok fejében árnyalni a rákról kialakult előítéleteket, egyúttal érzékeltetni, hogy minden esetben egy emberi sorsról is beszélünk. A filmet a 2021-es nyár folyamán tervezzük leforgatni, hogy a következő tanévben minél több általános- és középiskolába el tudjunk vele jutni.

Oktatás
Közösségi
adománygyűjtés

FEKETE PONT - Nem szégyen, csak folt

Stop Melanoma Alapítvány

Bár a film előkészületei már javában zajlanak, befejezésére és az edukációs programra még legalább 700.000 Ft-ra van szükség.

102% 720.000 Ft összegyűlt
700.000 Ft-ból
Érdekel

Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.