Roma Sajtóközpont Egyesület

A média roma képe nem csupán szakmai, etikai kérdés, hanem a romák kirekesztettségének kérdése is.

A Roma Sajtóközpont 1995-ben alapított, független hírügynökség. Célja, hogy hozzájáruljon a valós és kiegyensúlyozott roma kép kialakulásához a magyar médiában.

Adószám:
18228919-1-43

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése
Jelenleg a szervezetnek ezen az oldalon nincs aktív adománygyűjtése! Nézd meg a szervezet weboldalát vagy keress rá hasonló tevékenységű gyűjtésekre itt:
Keresés

  • Szervezet
  • Korábbi adománygyűjtések

Szervezet hivatalos neve:
Roma Sajtóközpont Egyesület

Szervezet adószáma:
18228919-1-43

Honlap:
http://www.romasajtokozpont.hu

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/RomaSajtokozpontRomaPressCenter/

Youtube oldal:
https://www.youtube.com/user/romasajtokozpont

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
11708001-20508919-________

Közhasznú jogállás:
igen

A szervezet telefonszáma:
+36-70-6094275

A szervezet címe:
1078 Budapest, Nefelejcs u. 39.

Tevékenységi kör:
Általános és egyéb hírközlés, tömegkommunikáció

Tevékenység leírása:

Az RSK több mint 20 éve hangot ad azoknak, akiket más meg sem kérdez. Az elmúlt két évtizedben több ezer cikket és számtalan mozgóképes anyagot készítettünk, melyek a legolvasottabb és legnézettebb hazai médiumokban jelentek meg. Különösen büszkék vagyunk - például a Roma Holocaustot feldolgozó, vagy Puczi Béla marosvásárhelyi magyar roma hős életéről szóló - könyveinkre. Az RSK az elmúlt időszakban a hagyományos újságírás mellett, példátlan civil összefogással, olyan médiakampányokat valósított meg, amelyek kiszakítják a megszokott mederből a romákkal kapcsolatos diskurzust. Ennek köszönhetően például a hétköznapi roma hősöket megünneplő Aranypánt-díjunk révén sok millió embert tudunk elérni az elmúlt három évben. A hagyományos újságírás mellett jó néhány nagy hatású kampányt valósítottunk meg az elmúlt néhány évben. A Nincs rajtuk kalap kampányunkban feltártuk és bemutattuk a romákat sújtó, zaklató rendőrségi bírságolási gyakorlatot, amiért 2015-ben SocialMarie díjban részesültünk. Sok tucat civil szervezetet koordinálva nagyszabású programokat szerveztünk a Nemzetközi Roma Napon. Elindítottuk a Roma Hősök kezdeményezésünket, amely során többek között a 4-6-os villamos megállóiban elevenítettünk fel híres roma személyek, a következő évben életét. Megalapítottuk az Aranypánt-díjat a hétköznapi roma hősök megünneplésére. A jelölésben több tucat roma civil szervezet, a választásban pedig több tízezer szavazó szokott részt venni.

Mire gyűjt:

Emléktáblát szeretnénk avatni Puczi Béla, erdélyi roma hősnek és egyúttal szeretnénk megmenteni a hajléktalanná válástól Puczi Romániában élő családját is. 

"Ne féljetek magyarok, mert itt vannak a cigányok!" - kiáltották az erdélyi roma hősök, Puczi Béla és társai, amikor megvédték a marosvásárhelyi magyarokat az 1990-es pogrom során. A Roma Sajtóközpont Három napig magyar címmel könyvet jelentetett meg a Magyarországon hajléktalaként meghalt Puczi Béla életéről.

Emléktáblát szeretnénk állítani az elfeledett roma hősünk tiszteletére.

Puczi Béla családja a családfő emigrálása után fokozatosan csúszott a nyomor szélére. A völgy aljában álló házuk fala omladozik, amelyet esős időben eláztat a lezúduló víz, egy támfallal el lehetne hárítani a veszélyt, ennek az anyagköltségére is gyűjtünk.

Jogállás:
Közhasznú

Kultúra
Közösségi
adománygyűjtés

Emléktáblát Puczi Bélának!

Roma Sajtóközpont Egyesület

100% 352.000 Ft összegyűlt
350.000 Ft-ból
Érdekel

Az alábbi adatok jelennek meg Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából: név, cím, adószám, célkitűzés, közhasznú jogállás. A szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.