Matyó Népművészeti Egyesület


A magyar, ezen belül a matyó népművészeti hagyományok tovább éltetése, átadása, korszerű alkalmazásainak kifejlesztése.

Adószám:
19066125-1-05

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése
Jelenleg a szervezetnek ezen az oldalon nincs aktív adománygyűjtése! Nézd meg a szervezet weboldalát vagy keress rá hasonló tevékenységű gyűjtésekre itt:
Keresés

Szervezet hivatalos neve:
Matyó Népművészeti Egyesület

Szervezet adószáma:
19066125-1-05

Honlap:
http://www.matyofolk.hu

Facebook oldal:
http://www.facebook.com/matyofolk

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
11734107-20103930-00000000

A szervezet telefonszáma:
+36 49411686

A szervezet címe:
3400 Mezőkövesd, Kisjankó Bori út 5

Tevékenységi kör:
Népmûvészet, hagyományõrzés

Tevékenység leírása:

Egyesületünk 1991. évi megalapításakor az alapítók egy olyan szakmai szervezetet álmodtak meg, mely a magyar népi kultúra, megőrzését és fejlesztését szolgálja. Az eltelt időszak alatt eredményes kulturális tevékenységeink által szervezetünk évről évre bővült, pályázati támogatások és saját bevételek által gyarapodott, a térség legnagyobb közhasznú szervezetévé vált, melynek tagsága átlagban 150 fő. Szervezetünk a magyar – beleértve a határon túli – kultúra, ezen belül kiemelt hangsúllyal a matyó hagyományok, a helyi kulturális örökség jövőbeni fennmaradásán és népszerűsítésén dolgozik. Az Egyesület számos amatőr művészeti csoportot, szakkört, klubot működtet (Matyó Néptáncegyüttes, Matyó Népi Együttes, Százrózsás Néptáncegyüttes, Óvodás és kisiskolás néptánc szakkörök, Borsóka Hímző Kör, Kézműves Kör, Mérték Kör), a hagyományos tudást átadó képzéseket, táborokat, fesztiválokat, rendezvényeket szervez. Valamennyi közösségünk tagsága a saját maga által megfogalmazott munkaterv szerint tevékenykedik. Fenntartásáról, infrastrukturális, személyi, tárgyi szükségleteiről, programjaik szervezéséről egyesületünk vezetősége gondoskodik. Az immár hagyományos, főként ünnepkörökhöz kötődő kulturális rendezvényeinket (Folklórfesztivál, Advent, Farsang, Húsvét, Pünkösd) az elmúlt években a legnagyobb odafigyeléssel az anyagi lehetőségek függvényében színvonalasan, több tízezernyi látogató örömére valósítottuk meg. Egyesületünk tevékenységét - pandémia mentes időszakban - a városi önkormányzat Közművelődési megállapodás keretében nyújtott támogatással, a gazdaság helyi szereplői pedig szponzori támogatással ismerik el. Nagy örömünkre szolgál, hogy szinte valamennyi országos szakmai szervezetnek megbecsült tagjai lehetünk, mint például a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Magyarországi Folklórfesztiválok Szövetsége, Magyarországi Tájházak Szövetsége, Kézművesek Alkotóházak Országos Szövetsége. Szakmai munkánkat több országos, megyei és helyi kitüntetés fémjelzi. Eddigi legkiemelkedőbb elismerése tevékenységünknek, hogy szervezetünk kezdeményezésére a beadványunk alapján 2010-ben ,,A matyó örökség – hímzés, viselet, folklór továbbélése” felkerült a Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. 2012-ben az UNESCO Reprezentatív listájára, 2013-ban pedig a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Mire gyűjt:

A Matyó Népművészeti Egyesület az elmúlt három évtizedben egy civil szervezettel szembeni elvárások sokszorosát érte el a szakterületén, hiszen az 1980-as évekre már megkopott matyó örökséget a nemzet és a világ által megbecsült, magas színvonalú, fejlődőképes értékké emelte. A járványveszély okozta gazdasági krízis sokakat, így Mezőkövesd jelképét, a matyó kultúrát képviselő egyesületünk működését is komoly veszélybe sodorta. Bevételi lehetőségek híján az adománygyűjtő kampánytól reméljük e nehéz időszak átvészelését annak érdekében, hogy sokrétű tevékenységünket a jövőben is magas színvonalon, a Hungarikumok és az UNESCO listán szereplő értékekhez híven tudjuk ellátni.


Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.