Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága

Add tovább!

Egyesületünk 2007-től működik. Számos szakkörvezetőt, pedagógust, népi iparművészt, Népművészet Mesterét, Népművészet Ifjú Mesterét, Gránátalma díjas mestert tudhatunk tagjaink között. Az egyesület munkáját több nagy szakmai, szervezői, pályázatírói tapasztalattal rendelkező közművelődési szakember is támogatja. Tevékenységünk sokrétű: családi programok, kiállítások, mesterség bemutatók, szakmai találkozók, képzések, tanórai- és tanórán kívüli foglalkozások, ismeretterjesztő előadások, táborok, felmenő rendszerű pályázatok, zsűrizések szervezése, tananyagfejlesztés, szakkörök mentorálása. Szakmai programjainkat eddigi tapasztalataink alapján több programtípusból állítjuk össze úgy, hogy gyermekektől a felnőttekig, a kezdőktől a haladókig mindenki találhasson számára kedvező programot. Tevékenységünk a hagyományos értelemben vett ismeretterjesztő tudásátadás. Prioritást élveznek a Mesterségkóstoló napjaink, melyekre nagy az érdeklődés. Segítjük a közösségek kialakulását, fenntartását. Számukra pályázati és szervezési tanácsadást szervezünk, tevékenységüknek bemutatkozási lehetőségeket kívánunk biztosítani. Egyesületünk tagsága a Közép-dunántúli régióban helyi értékgyűjtést végez, mely tevékenységnek köszönhetően az egyesület a régióban több település értéktárába sikeresen ajánlott helyi értékeket. Szükségesnek tartjuk egyesületi tagságunk folyamatos továbbképzését és a programokat segítő oktató anyagok készítését is.

Adószám:
18274484-1-27

Jelenleg a szervezetnek ezen az oldalon nincs aktív adománygyűjtése! Nézd meg a szervezet weboldalát vagy keress rá hasonló tevékenységű gyűjtésekre itt:
Keresés

Szervezet hivatalos neve:
Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága

Szervezet rövid neve:
M-ART

Szervezet adószáma:
18274484-1-27

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/MARTegyesulet

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
72900075-10503810-00000000

Közhasznú jogállás:
igen

A szervezet telefonszáma:
+36 205846401

A szervezet címe:
2485 Gárdony-Dinnyés, Gárdonyi Géza utca 25.

Tevékenységi kör:
Népmûvészet, hagyományõrzés

Tevékenység leírása:
Kiemelt tevékenységünk a mintaKINCStár program széles körben való megismertetése A Mintakincstár program célja: a hagyományőrzés, az elődeink által használt mintakincs megismerése és megőrzése. A mai kor igényeinek megfelelő köntösben tálalja őseink formakincseit úgy, hogy közben nem veszítik el eredeti jelentésüket. Szeretnénk, ha a mai generáció tagjai természetes örökösei lennének e világnak. A program játékai a tanulás és a szórakoztatás kombinációjára épülnek. Mintakincsünk továbbéltetését a hagyományos társas játékos módon dogozza fel. A hagyományokkal, már gyermekkortól kezdve kell megismerkedni, ezért is választottuk programsorozatunk fő pillérének az óvodás és kisiskolás korosztályt, illetve a velük foglalkozó szakembereket. A program kiemelt elemei az „Add tovább!” – óvodai és iskolai mintaprogram és a mintaKINCStár tematikus szakmai napok. Add tovább - óvodai, iskolai mintaprogram A népművészeti minták, formák megismerésére igen kevés lehetőség van. 2017-ben indítottuk útjára az Add tovább! című óvodai és iskolai mintaprogramunkat. Programunk a gyerekek életkorához igazodik. Olyan játékokkal tanítunk, amelyek a játékélmény mellett észrevétlenül becsempészik a gyerekek vizuális memóriájába a népművészeti mintákat. A feldolgozott népművészeti ágak közül a legnépszerűbbek a hímzés, fafaragás, fazekas termékek mintakincsei. A különféle játéktípusok teszik hatékonyabbá és eredményesebbé minden gyermek számára ennek a nyelvnek a befogadását. Kedvenc játéktípusok: Illeszd a helyére!, Bújtasd el!, Keresd a párját!, Rakd ki!, Folytasd a sort! Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy ez a játékalapú tanulási folyamat élményalapú legyen. A legnagyobb elismerés az, amikor látjuk a gyerekeket önfeledten játszani a játékokkal, s amikor az alkotó foglalkozásokon átélik az alkotás örömét. Ilyenkor érezzük, hogy küldetésünk az Add tovább! – sikerül. MintaKINCStár tematikus szakmai napok A tematikus szakmai napokon bemutatjuk a mintaKICStár program struktúráját, tanórai és tanórán kívüli felhasználási lehetőségeit, a téma iránt érdeklődő pedagógusoknak, közművelődési, közgyűjteményi szakembereknek, szakkörvezetőknek, csoportvezetőknek. A tematikák kötődnek az év körforgásához, a jeles napokhoz, illetve a különféle fejlesztési területekhez, a különböző készségek és képességek kialakításához. Ezeken az alkalmakon bemutatjuk a programhoz kapcsolható játékokat, melyek iparművészeti és népi iparművészeti zsűri számmal rendelkeznek.

Mire gyűjt:
Az egyesület tevékenységét pályázati pénzekből finanszírozza, ezzel tudjuk fejleszteni eszközparkunkat, a szakkörökhöz, foglakozásokhoz beszerezni az alapanyagokat, illetve az előadók, foglalkozás vezetők, oktatók tiszteletdíjait. Legjelentősebb támogatóink: Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési-, Népművészeti- és Ismeretterjesztési és Környezetkultúra Kollégiuma, Csoóri Sándor Alap, Bethlen Gábor Alap, Agrárminisztérium. A támogatásból egy mintaKINCStár módszertani segédanyagot szeretnénk megjelentetni elsősorban óvodapedagógusok, pedagógusok, szakkörvezetők, néptáncot oktatók számára. A gyűjteményben azonnal adaptálható óravázlatokat, foglalkozásterveket kívánunk közzé tenni, mely a magyar motívumkincset ismerteti meg játékos módon. Az igény már felmerült, de nem tudtunk forrást szerezni hozzá. Célunk, hogy a tervezett kiadvány online formában is elérhető legyen. Ezzel is segítve az élő hagyományt ápoló közösségek, illetve azon pedagógusok munkáját, akik Magyarországon és külföldön a magyar lakta területeken foglalkoznak hagyományőrzéssel, hagyományápolással.

Jogállás:
Közhasznú


Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.