Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Élelmiszerbank - Ételt mentünk, hogy életet mentsünk

Magyarországon évente 1,8 millió tonnányi élelmiszer-hulladékot termelünk, miközben százezreknek nincs pénze a hónap végén ennivalóra. Az Élelmiszerbank azon dolgozik, hogy megmentse a kidobásra ítélt élelmiszer-feleslegeket és eljuttassa azokat az arra rászorulóknak.

Adószám:
18120141-2-42

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése

  • Szervezet adatai
  • Futó adománygyűjtések
  • Korábbi adománygyűjtések

Szervezet hivatalos neve:
Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Szervezet rövid neve:
Élelmiszerbank

Szervezet adószáma:
18120141-2-42

Honlap:
http://www.elelmiszerbank.hu

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/elelmiszerbank

Youtube oldal:
https://www.youtube.com/user/elelmiszerbank

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
11600006-00000000-85841769

Közhasznú jogállás:
igen

A szervezet telefonszáma:
+36 304860940

A szervezet címe:
1172 Budapest Lokátor utca 3

Tevékenységi kör:
Rászorult csoportok támogatása

Tevékenység leírása:

Az Egyesület elsősorban élelmiszergyártóktól és áruházak polcairól gyűjti össze a forgalomba már nem hozható, de fogyasztásra még tökéletesen alkalmas készleteiket – például a lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékeket. Önkénteseik és karitatív partnerszervezeteik az ország több mint 700 áruházából mentik minden nap a megmaradt pékárut, zöldséget, gyümölcsöt és egyéb termékeket.

Az Élelmiszerbank az ország egyik legnagyobb hatású jótékonysági szervezete, kivételes hatékonyság működik: mindössze 19 munkatárs alkalmazásával évente 250 ezer rászoruló embernek nyújt segítséget. 2022-ben 10 milliárd forint értékű élelmiszert mentettek meg és juttattak a rászorulókhoz, összesen 8,6 millió kilót. Kedvezményezettjeik között elsősorban gyermekotthonok lakóit, idősgondozásban élőket, nagycsaládosokat, fogyatékkal élőket, hajléktalanokat, családsegítő központok gondozottjait és az ország elmaradottabb településein élő embereket találunk.

Az Élelmiszerbank egyaránt szolgál szociális és környezetvédelmi célokat. A rászorulók segélyezése mellett az élelmiszerek megmentésével a megsemmisítésük által felhasznált energiák és kibocsátott káros anyagok felhasználását, termelését is megelőzik. Az Élelmiszerbank tehát egyszerre zöld- és segélyszervezet is.

Az Egyesület az Élelmiszerbankok Európai Szövetségének tagja, és alapítója az Adománygyűjtő Szervezetek önszabályozó Testületének, ahol Etikus Adománygyűjtő Szervezet minősítést érdemelt ki.

Alapítása óta az Élelmiszerbank összesen több mint 100.000 tonna élelmiszert osztott szét, több mint 70 milliárd Forint értékben.

Mire gyűjt:

Az Élelmiszerbank látszólag egy hatalmas gépezet, de valójában sok ember önzetlen segítségére épül. Több mint hatszáz karitatív szervezet és rengeteg önkéntes működik közre a logisztikai feladatoknál, a fuvarozásnál, a raktári munkában, a jótékonysági főzések alkalmával és az élelmiszerosztások adminisztrációjában is. Ez pedig kivételesen hatékonnyá teszi az élelmiszermentést. Egy forintnyi pénzadomány segítségével harminc forint értékű élelmiszert tudnak eljuttatni a nélkülözőkhöz – hiszen az élelmiszereket mindig díjmentesen veszik át és térítésmentesen adományozzák tovább, költsége csak a tárolásnak és a szállításnak van.

Jogállás:
Közhasznú

Dokumentumok:

  Adománygyűjtési beszámoló (2021 Adhat vonal beszámoló)

  Közhasznúsági melléklet (2022-as beszámoló és közhasznúsági melléklet)

  1%-os nyilatkozat

Szociális
Telefonos
adománygyűjtés

Élelmiszermentés a nélkülözőkért

Élelmiszerbank

Az Élelmiszerbank minden 1 000 Ft-ból 30 000 Ft értékű mentett élelmiszert juttat el a rászorulók asztalára, oda, ahol arra a legnagyobb szükség van.


Telefonszám: 13600/01
3545 hívás, 1400 sms
Érdekel
Szociális
Egyszázalékos
adománygyűjtés

1% a rászorulókért és a menekültekért

Élelmiszerbank

Naponta mentjük az élelmiszert áruházakból és gyártóktól, hogy eljuttassuk azok asztalára, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. 250 000 nélkülöző és több ezer menekült vár ránk.


Lezárult:
2022-05-22.
Adószám:
18120141-2-42
Érdekel
Szociális
Egyszázalékos
adománygyűjtés

Segíts adód 1%-ával ételt és életet menteni!

Élelmiszerbank

Felkutatjuk és összegyűjtjük az élelmiszerfeleslegeket és eljuttatjuk a rászorulókhoz, csökkentve ezáltal az élelmiszerpazarlást, a nélkülözést és a környezetterhelést hazánkban.


Lezárult:
2021-05-22.
Adószám:
18120141-2-42
Érdekel
Szociális
Közösségi
adománygyűjtés

Élelmiszerbank - Együnk Egymásért! (Hungarian Food Bank)

Élelmiszerbank

Minden 1 000 Ft adományból 30 000 Ft értékű mentett élelmiszert juttatunk el a leginkább rászorulókhoz. Adományod megnöveli a kiosztható élelmiszerek mennyiségét! Segítsünk együtt!

127% 318.331 Ft összegyűlt
250.000 Ft-ból
Érdekel

Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.