Könyvmentők Kulturális Egyesület

Kapcsold ki a telefonod

A Könyvmentők Kulturális Egyesület nyomtatott könyvek gyűjtésével foglalkozik, amelyeket utcai könyvszekereken terjeszt Budapesten, vidéken és a határon túli magyarlakta területeken. A könyv kulturális érték; az egyesület célja a közhasznú könyvterjesztéssel, hogy senki ne dobja ki a használt könyveit, és az olvasás mindenki számára megfizethető legyen.

Adószám:
19285810-1-42

Támogatom

  • Szervezet adatai
  • Futó adománygyűjtések

Szervezet hivatalos neve:
Könyvmentők Kulturális Egyesület

Szervezet rövid neve:
Könyvmentők

Szervezet adószáma:
19285810-1-42

Honlap:
https://konyvmentok.hu/

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/konyvmentok

Youtube oldal:
https://www.youtube.com/@versfilm

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
11710088-21460148-00000000

A szervezet telefonszáma:
+36 706323026

A szervezet címe:
1072 Budapest, Rákóczi út 40. V 20.

Tevékenységi kör:
Többcélú és egyéb kulturális tevékenység

Tevékenység leírása:

A könyvesszekér ötlete egy magyar-történelem szakos középiskolai tanáré. Az első 2013-ban Kőbányán indult el azzal a céllal, hogy többen olvassanak és mindenki könyvekhez juthasson elérhető áron. Azért, hogy minél több embert elérjünk, kivittük az utcára a könyveket, a járókelőket akartuk megszólítani a köztereken. Fölöslegessé vált könyveket gyűjtünk össze (gyakran olyanokat is, amelyeket már az antikváriumok sem fogadnak be), hogy megóvjuk őket a pusztulástól, és el tudjuk juttatni azokhoz, akiknek pont ezekre van szükségük, vagy nem tudják megengedni maguknak a rohamosan dráguló új kiadványokat.

A szekereinken magyar irodalom, világirodalom, történelem, tudomány, szakkönyvek, mesekönyvek, szakácskönyvek, művészeti albumok, szórakoztató irodalom, ezotéria, antik könyvek találhatók. Minden olyan könyvet megtartunk, ami jó állapotú és tartalmát tekintve értékes – akkor is, ha nem tart számot széles körű érdeklődésre. Rendszeresen adományozunk könyveket szociális és oktatási intézményeknek, könyvtáraknak és civil szervezeteknek.

Az elmúlt években Budapesten kilenc könyvesszekeret indítottunk el, vidéken ötöt (Győr, Pécs, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém). Erdélyben Szatmárnémetiben van egy állandó és Szovátán tavasztól-őszig egy ideiglenes román-magyar nyelvű szekerünk. Marosvásárhelyen és Nagyváradon is jártunk.

A bázisunkon a könyvtáros kollégáink válogatják szét a beérkező könyveket műfajok szerint, a szakadt, rossz állapotú könyveket elszállítjuk újrahasznosításra. Budapesten naponta, vidéken hetente kétszer van könyvpótlás. Kisebb adományokat a szekereken is át tudunk venni, nagyobb mennyiséget a bázisainkra lehet eljuttatni telefonos egyeztetés után. Nagy tételben vásárolunk is könyvet. 

Budapesten a futárjaink 150 darab felett kimennek a könyvekért és ingyen elszállítják. 450 és 900 forintért terjesztjük a könyveket, a teljes bevétel a működési költségünket fedezi (munkabérek, szállítás, raktárbérlés, adó, stb.). Gyakran nehéz a bevétel-kiadás egyensúlyt fenntartanunk. Egy könyvesszekér felépítése nagyon sok pénzbe kerül, de mi szeretnénk még több új szekereket felállítani Kelet-Magyarországon és a határon túl is. A szekérépítést csak pályázatok útján és adománygyűjtésből tudjuk finanszírozni.

Mire gyűjt:

Jelenleg 16 könyvszekeret üzemeltetünk és a könyveinket 450 és 900 forintért terjesztjük az utcán, az ebből befolyt összeget teljes mértékben a működési költségeinkre költjük- a könyvek összegyűjtése, válogatása, raktározása, kiszállítása a szekerekre, az utcai árusítás komoly logisztikai, fizikai és adminisztrációs munka.

Három új könyvszekeret szeretnénk felállítani: egyet Kelet-Magyarországon, egyet Budapesten és egy kétnyelvű szekeret magyarlakta területen a határon túl- több helyszínen is egyeztetünk az önkormányzatokkal a közterület-foglalásról. Ezzel a három könyvesszekérrel több tonna könyvet tudnánk eljuttatni egy új olvasóhoz, ahelyett hogy a szeméttelepre kerülne. Ehhez kérjük a támogatásotokat.

Kultúra
Bankkártyás
adománygyűjtés

KÖNYVMENTŐK - HULLADÉK HELYETT KÖNYVTÁR

Könyvmentők

Naponta sok száz járókelő áll meg könyveket böngészni minden könyvszekerünknél. Egy új szekér felállítása 2.5 millió forint. Támogass, hogy több helyen jelen lehessünk!


Adománygyűjtés indult: 2023.03.24.
Összeg: 50.000 Ft
Támogatók száma: 8
Érdekel Támogatom

Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.