Kerekerdő Alapítvány

Közel a természethez

A Kerekerdő Alapítványt erdőmérnökök és pedagógusok baráti csoportja hozta létre 1997-ben. Az alapító okiratban megfogalmazott egy-mondatos összefoglaló cél „a természet és az emberi környezet védelme és a környezeti kultúra fejlesztése” jelzi, hogy a szűkebben értelmezett környezet- és természetvédelmi problémákkal való foglalkozáson kívül a környezeti nevelés, kiemelt feladata az alapítványnak. A szombathelyi szervezet célja a természetes biológiai sokféleség megőrzése, a természeti erőforrásokkal való gazdálkodásban a tartamosság, és a fenntartható fejlődés elveinek érvényesítése. Támogatja a környezeti problémákkal kapcsolatos információáramlás fejlesztését, a nyilvánosság megteremtését, a témával foglalkozó intézmények, szervezetek és személyek együttműködését. A Kerekerdő Alapítvány elnevezése jól kifejezi a szervezet szellemiségét. Utal az erdész gyökerekre, és az ERDŐ mint magas színtű életközösség fontosságára. A „KEREKERDŐ” kifejezés ugyanakkor a magyar kultúrtörténet, a néphagyományok, az irodalom, a népmesék, jelképes spirituális kifejezése, is mely számos mögöttes tartalommal is bír, megjeleníti a holisztikus szemlélet fontosságát, ezért idegen nyelvekre nehéz pontosan lefordítani. Német nyelven a Tiefel Wald Stiftung, angolul a Depp Forest Fundation (DFF) elnevezést használjuk.

Adószám:
18886944-1-18

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése
Jelenleg a szervezetnek ezen az oldalon nincs aktív adománygyűjtése! Nézd meg a szervezet weboldalát vagy keress rá hasonló tevékenységű gyűjtésekre itt:
Keresés

  • Szervezet adatai
  • Korábbi adománygyűjtések

Szervezet hivatalos neve:
Kerekerdő Alapítvány

Szervezet adószáma:
18886944-1-18

Honlap:
http://www.kerekerdo.org

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/kerekerdoalapitvany

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
10918001-00000008-44450018

A szervezet telefonszáma:
+36 303956624

A szervezet címe:
9700 Szombathely, Széll Kálmán utca 46. II/9.

Tevékenységi kör:
Természeti környezet védelme, támogatás

Tevékenység leírása:

Környezeti nevelés:

-- A "Természetről a természetben" c. programblokkunk keretében természetismereti túrákat, erdei iskolai programokat és nyári táborokat szervezünk. Több éven keresztül évente 5-6 erdei iskolai programot bonyolítottunk le.  Évente, három helyszínen hat-hét egyhetes nyári tábort valósítunk meg, melyen rendszeresen több, mint 400 gyermek vesz részt. A lebonyolításban évente több mint 60 fő pedagógussal, kézművessel, zenésszel és önkéntes diákkal dolgozunk együtt.

--Szombathely belvárosában 2002- 2012. között működtettük környezet- és természetvédelmi központunkat, az "Ökocellát", mely környezeti tanácsadó irodaként  heti 30 órás ügyfélszolgálattal állt a lakosság rendelkezésére. Nyolc éven keresztül 3-5 diplomás főállású munkatárs dolgozott itt. Iskolai, óvodai csoportok számára rendezett környezetvédelmi foglalkozássorozatainkon (Kukalógia, Kamratanoda, Energia őrjárat, ManÓfaktúra, stb.) évente mintegy ezer gyermek vett részt. Kulturális est sorozatainkon (A kerek világ kicsiben, Maroknyi Magyarország, Szivárványos esték) alkalmanként 30-40 fős közönség tapsolt. Vetélkedőinknek, levelezős játékainknak, képzőművészeti pályázatainknak is évente több száz gyermek volt tevékeny részese..

Természetvédelem:

--Természetvédelmi tevékenységünk keretében több konkrét terület (Vas-hegy, Őrség, Rába) TERMÉSZETI ÉRTÉKEINEK FELTÁRÁSÁBAN és megismertetésében  közreműködünk. Eredményeinket tanulmánykötetekben, ismeretterjesztő kiadványokban, és tájékoztató táblákon zzé tettük közzé.

--"ERDŐ" programunk keretében több Vas megyei erdőterület sorsát igyekszünk figyelemmel kísérni. Több, mint tíz éven keresztül koordináltuk a zöld szervezetek erdészeti kérdésekkel kapcsolatos országos szakmapolitikai munkáját. 2003-2018 között minden évben, megszerveztük az ERDŐ szekciót a Környezet- és Természetvédő Szervezetek Országos Találkozóján, több Országos erdőfórumot is szerveztünk. 

-Számunkra fontos témakör a LÁPOK, láposodó élőhelyek védelme. 1991. óta kétkezi munkával, történeti ökológiai és néprajzi ökológiai kutatásokkal szolgáljuk az Őrségi Nemzeti Park egyik fokozottan védett területének a  Szőcei tőzegmohásnak a megőrzését. 

--Számunkra fontos a „HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK” ügye. A 2013-2014. esztendőben is Pro Vértes Közalapítvány országos programjának keretében felmértük Vas megye helyi jelentőségű természetvédelmi területeit.  (26 település, 61 db terület, 750 ha)  

--A NATURA 2000 TERÜLETEK sorsát is figyelemmel kísérjük. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság partnereként egy kétéves projekt keretében (2014-2015) hat Vas megyei Natura 2000 terület fenntartási tervének készítésében vettünk részt. (60 település, 15 ezer hektár,  Összesen 19 tájékoztató fórumot szerveztünk jórészt az érintett vidéki városokban és falvakban.

Mire gyűjt:

Mindenkinek jár egy csipetnyi Természet - adománygyűjtés a rászoruló családokban nevelkedő gyermekek természetismereti programjanak támogatására.  

Ha szerinted is fontos, hogy a gyerekek minél több időt töltsenek a szabad levegőn, a Természetben, segíts, hogy minden évszakban,  minél több rászoruló gyermek is eljuthasson a Kerekerdő Alapítvány által szervezett, túrákra, kirándulásokra,  erdei iskolai hétvégékre és a nyári természetismereti és kézműves táborokba. Évtizedek óta működtetjük azt a kedvezményrendszert, ami lehetővé teszi, hogy a szerényebb anyagi körülmények között nevelkedő gyerekek is eljuthassanak a költségesebb programokra. Adományoddal ennek a rendszernek a működtetéséhez járulsz hozzá.    

A Kerekerdő Alapítvány küldetése, hogy minél több gyermeket vigyünk ki a Természetbe, annak érdekében, hogy ott, maradandó élményeket, mehatározó ismereteket szerezzenek, és életreszóló barátságokat köthessenek.  Az alapítvány 2022-ben ünnepelte 25. születésnapját, de ha az előzményeket is beleszámítjuk, akkor már harminckét éve szervezünk ilyen környezeti nevelési programokat. Ősztől tavaszig  túrákat, kirándulásokat, erdei iskolai hétvégéket, nyáron természetvédelmi és kézműves táborokat. Arra törekszünk, hogy a természetnek minél többféle arcát megmutassuk. Bebarangoljuk hazánk, de leginkább a Dunántúl legjellegzetesebb tájait. Januári hétvégénket a Bakonyba tervezzük, a koratavaszi tőzikenyílást évről évre a Rába árterében csodájuk meg, májusban a virágzó rétek az Őrségbe csábítanak bennünket, ősszel pedig a Vas-hegy és a Pinka-szurdok szolgáltatja a hétvégi minitábor helyszínét. Nyaranta minden évben háromféle tábort szervezünk, melyek felmenő rendszert képeznek. A Vasi Skanzenben megvalósított kézműves és természetismereti napközis táborunkba, a Pajta táborba a kisiskolásokat (7-10 éves) várjuk. Évente 4-5 turnust valósítunk meg mintegy 300 fővel. Itt is meghatározó a különleges helyszín, a Múzeumfalu, mely Szombathely legorganikusabb területe. A Süni tábor egy bentlakásos tábor, melynek a Felsőcsatár határában található Vas-hegy a bevált helyszíne. Ide a 10-16 éves diákokat hívjuk.  A Szőcei szénagyűjtő tábor egy nomád tábor, ide a legharcedzetteb diákokat várjuk. A fokozottan védett Szőcei tőzegmohás láprét értékeinek megismerését és védelmét szolgáló természetvédelmi tábor jellegzetessége, hogy sok a visszajáró. Van aki húsz éve kezdte s most gyakorló szülőként már a gyerekeit is hozza. Titkon azt reméljük, hogy akiknek az érdeklődését kisgyerekként a Pajta táborokban sikerült felébreszteni, majd a Süni táborban tovább bővítette tapasztalatait a természetről, eljön majd Szőcére is, hogy kipróbálja, milyen a természettel teljes közelségében létezni, és együtt dolgozni, a terület értékeiért.

Programjaink a műfajon belül a költségesebb rendezvények közé tartoznak. Az erdei iskolai hétvégékhez utazni kell, a  természetismereti és a kézműves foglalkozások kis csoportokban valósulnak meg, ez pedig jelentős létszámú hozzáértő  stábot igényel. Meg kell fizetni a különleges helyszínt (pl.: Skanzen) és a kézműves foglalkozások jelentős anyagköltségét is. Alapvető koncepció a középiskolás, egyetemista korosztály bevonása.  Programjainkat főként a befizetett részvételi díjakból és kisebb részben adományokból finanszírozzuk.

Támogasd, hogy minél több rászoruló gyermeknek legyen része természetközeli élményben!

Zöld
Közösségi
adománygyűjtés

Mentsük meg a felsőcsatári gyermektábort!

Kerekerdő Alapítvány

Segítsd megmenteni a felsőcsatári gyermektábort! Ne hagyjuk, hogy a két éve bezárt, közel 100 éves intézmény az enyészeté legyen! Járulj hozzá hogy újra gyerekeké lehessen!

29% 870.000 Ft összegyűlt
3.000.000 Ft-ból
Érdekel
Zöld
Közösségi
adománygyűjtés

Mindenkinek jár egy csipetnyi Természet!

Kerekerdő Alapítvány

Mindenkinek jár egy csipetnyi Természet! Segíts Te is, hogy minél több rászoruló családban nevelkedő gyermek is eljuthasson természetismereti programokra!

168% 840.000 Ft összegyűlt
500.000 Ft-ból
Érdekel

Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.