JEL Alapítvány

Minden siket gyermeknek meg kell adni a jogot, hogy kétnyelvűként nőhessen fel, ismerje a jelnyelvet és a hangzó nyelvet is - akár halló, akár siket családban él.

Célunk és küldetésünk a magyarországi hallássérült közösség érdekvédelme, kétnyelvű oktatás-nevelésének és önálló életvitelének elősegítése és támogatása. A magyar és nemzetközi jelnyelv terjesztése és oktatása, nemzetközi tudásmegosztás.

Adószám:
18746635-1-41

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése
Jelenleg a szervezetnek ezen az oldalon nincs aktív adománygyűjtése! Nézd meg a szervezet weboldalát vagy keress rá hasonló tevékenységű gyűjtésekre itt:
Keresés

  • Szervezet adatai
  • Korábbi adománygyűjtések

Szervezet hivatalos neve:
JEL Alapítvány

Szervezet rövid neve:
Jel Alapítvány

Szervezet adószáma:
18746635-1-41

Honlap:
http://www.jelalapitvany.hu

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/jelalapitvany/

Youtube oldal:
https://www.youtube.com/channel/UCGkggeR449U_G_ULi-Y0G0A/videos?view_as=subscriber

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
11709040-21160707-00000000

A szervezet telefonszáma:
+36-20-3479870

A szervezet címe:
1134 Budapest, Lehel utca 24/ D. 3 3.

Tevékenységi kör:
Többcélú és egyéb oktatás, támogatás

Tevékenység leírása:

A Jel Alapítványt 2016-ban alapítottuk, azzal a szándékkal, hogy lehetőséget és eszközt nyújtsunk a Magyarországon élő hallássérültek számára emberi és nyelvi jogaik teljes körű megélésére. ​A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2009. novemberében fogadta el a Jelnyelvi Törvényt. Hosszú évek hazai és nemzetközi emberi jogi, nyelvi jogi és fogyatékossági jogi törekvéseinek végeredménye volt a Jelnyelvi Törvény elfogadása és hatályba léptetése. Célunk, hogy a törvényben szabályozott keretek mentén lehetőséget és eszközt nyújtsunk a Magyarországon élő hallássérültek számára a kommunikáció akadálymentességéhez.. ​ Felfogásunkban a siketség egy olyan állapot, amikor az egyén nem hall ugyan, de egy maga választotta, számára optimális, minden nyelvi funkcióval bíró nyelven teljes értékűen kommunikál, és e nyelv által közösséget alkot. A jelnyelvhez való kora gyermekkori hozzáférés, a választott nyelv használata és az érthető információk szabad befogadásának lehetősége mindenkit megillet, társadalmi körülményektől függetlenül. Ezért dolgozunk.Hallássérült mentorszülők képzése és az első magyarországi mentorszülő hálózat felállítása, működtetése A mentorszülő olyan szülő, aki maga is érintett: hallássérült gyermeket nevel; a megélt helyzet kapcsán rendelkezik azokkal a tapasztalatokkal, élményekkel, ismeretekkel, pszichés megküzdési mechanizmusokkal és gyakorlatokkal, melyek nagy segítséget nyújthatnak egy olyan szülő(pár) számára, akik adott esetben életükben először szembesülnek a fogyatékosság tényével gyermekük kapcsán. A képzés során a résztvevők elméleti ismeretekt sajátítanak eé és pszichológiai, gyakorlati tréningen vesznek részt. JELEN applikáció Az E.On - JELEN! egy térképes kereső alkalmazás, amely megmutatja, hogy az adott városban hol dolgozik vagy tartózkodik olyan halló ember, aki kommunikatívan beszéli a jelnyelvet is. Az alkalmazás egyenlő esélyű hozzáférést biztosít a hallássérülteknek a szolgáltatásokhoz, a jelnyelvet ismerő halló felhasználók pedig önkéntesen járulhatnak hozzá a társadalmi egyenlőség megvalósulásához.

Mire gyűjt:

Kommunikációs akadálymentesítés Mentorszülői program további működtetése és bővítése Jelnyelvi játszóház, óvoda és családi napközi Tanácsadás és segítő szolgálat szülőknek Jelnyelvi Játszótér program gyermekotthonban élő siket gyerekeknek Önálló életvitelt segítő és kommunikációs képzések Továbbképzések és szupervíziók szakembereknek, tolmácsoknak Fogyatékossággal kapcsolatos érzékenyítő tréningek Idegennyelv-oktatás siketeknek Nemzetközi jelnyelv terjesztése és oktatása

Dokumentumok:

  Egyéb fájl: 2017. évi beszámoló

Oktatás
Közösségi
adománygyűjtés

Jelnyelv, kattintásra! Legyen a jelnyelvtanulás is online!

Jel Alapítvány

Támogasd az ország első e-jelnyelvi tanfolyamának létrehozását, hogy az online kurzusok által többekhez eljuttassuk a jelnyelvet és elősegítsük a siketek akadálytalan kommunikációját! Jelnyelv - mindenkinek.

74% 372.000 Ft összegyűlt
500.000 Ft-ból
Érdekel

Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.