GÓLEM SZÍNHÁZ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET


Mi, a Gólem Színház, olyan világban szeretnénk élni, ahol a társadalom tagjai elfogadóak, és amely büszke sokszínűségére. Szeretnénk, ha Magyarországon az őszinte, nyitott, értékeken alapuló párbeszéd lenne az együttélés alapja és az ország erőt merítene kisebbségeiből, a kisebbségek tagjai pedig büszkék lennének arra, hogy ennek az államnak a polgárai.

Adószám:
18187135-2-13

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése
Támogatom

  • Szervezet adatai
  • Futó adománygyűjtések
  • Korábbi adománygyűjtések

Szervezet hivatalos neve:
GÓLEM SZÍNHÁZ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

Szervezet adószáma:
18187135-2-13

Honlap:
http://www.golemszinhaz.hu

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/golemszinhaz/

Youtube oldal:
https://www.youtube.com/channel/UCCRAmq88ngMo1LYIY-8PcrQ

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
10300002-20242561-00003285

Közhasznú jogállás:
igen

A szervezet telefonszáma:
+36 207791216

A szervezet címe:
2721 Pilis, Újerdő út 5.

Tevékenységi kör:
Elõadómûvészet

Tevékenység leírása:

A Gólem elsősorban színház (színházi eszközökkel és nyelvvel próbálja a valóságot megérteni és jobbá tenni), másodsorban magyar (magyarul játszik, Magyarországon, magyar alkotókkal), harmadsorban kortárs; és végül, de nem utolsósorban zsidó. Mint színház, kötelességünk katalizátorként és bármilyen közhelyesen is hanzik, egyfajta társadalmi tükörként fellépni egy adott közösségben, hiszen ezzel a céllal jött létre a színház az ókori Görögországban. Másrészt, mint zsidó színház, alapelveinkben meghatároztuk a TIKUN OLÁM elvét, a világ jobbátételét. Célunk minden esetben, hogy szórakoztató, mégis elgondolkodtató előadásokat hozzunk létre. Bátran, tabuk és félelem nélkül, a nevettetés eszközével beszélünk olyan egyetemes problémákról, melyeken hisszük, hogy változtatni lehet. Működési terület: színházi bemutatók, színházi nevelési foglalkozások, nemzetközi zsidó színházi fesztivál, amatőr színistúdió, valamint főszervezői vagyunk a Judafest zsidó kulturális rendezvénysorozatnak.

Mire gyűjt:

A Gólem egyaránt fordul a zsidó és a nem zsidó közösség felé, mert úgy gondolja, mindkettő alapvetően nem toleráns, humorátvesztett, türelmetlen és egymást nem igazán ismerő társaság. Az áldozatszerepnek, annak, ahogy a zsidó közösséget ábrázolták (vagy ábrázolta magát), érthető történelmi okai vannak, de mára ez a sztereotípia a többségi társadalom és a közösség közötti párbeszédet inkább megosztja, mintsem, hogy segíti. A Gólem Színház azonban már egy évtizede olyan módon próbálja feldolgozni a zsidóság témáját, mellyel nem megosztjuk, hanem egyesítjük nézőinket magunk körül. Ezáltal kínáljuk fel egy új típusú párbeszéd lehetőségét. 

2018-ban a terv 73 színházi előadás Budapesten, 25 vidéki helyszíneken és 2 külföldön, összesen 10.000 nézőnek. Vannak kisebb települések, melyek nem engedhetik meg maguknak egy előadás utaztatásának 300-400ezer forintos költségét. A 2018-as évre tervezett 25 vidéki előadásból legalább 10-et szeretnénk 3000 fő alatti kistelepülésen tartani, ezek költségét szeretnénk többek között az 1%-os felajánlásokból fedezni. A települések kiválasztásánál figyelünk a földrajzi változatosságra és kifejezetten keressük a "problémás" helyeket.

Nem gondoljuk, hogy képesek vagyunk az egy-egy közösségben uralkodó előítéletes közhangulat gyökeres megváltoztatására projektünkkel. Az a határozott célunk, hogy az egyes emberekkel közvetlenül találkozzunk, ha szükséges egyenként győzzük meg őket az előítéleteik megalapozatlanságáról, egyenként cáfoljuk meg a kirekesztő gondolatok jogosságát. Beszélgetni szeretnénk, kapcsolatot teremteni, együtt gondolkozni, olyan hangulatot teremteni, ahol mindenki őszintén beszélhet, és a véleményeknek nem a félelem az alapja, hanem mindenki tisztán azt látja és arról beszél, ami valójában van. Nem okol másokat, felelősséget vállal és látja a problémák valódi okait, összefüggéseit.

Mint zsidó színház, alapelveinkben meghatároztuk a TIKUN OLÁM elvét, a világ jobbátételét. Célunk minden esetben, hogy szórakoztató, mégis elgondolkodtató előadásokat hozzunk létre. Bátran, tabuk és félelem nélkül, a nevettetés eszközével beszélünk olyan egyetemes problémákról, melyeken hisszük, hogy változtatni lehet. 

Jogállás:
Közhasznú

Kultúra
Bankkártyás
adománygyűjtés

EZER Gólem

GÓLEM SZÍNHÁZ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

Miért pont ezer? Mert a héber ezer szó jelentése: Segítség. Segítsen Ön is színházunknak, hogy ne csak túléljünk, hanem éljünk is; mert nemcsak a testünknek van szüksége táplálékra, hanem a lelkünknek is.


Adománygyűjtés indult: 2018.09.21.
Összeg: 4.473.357 Ft
Támogatók száma: 441
Érdekel Támogatom
Kultúra
Egyszázalékos
adománygyűjtés

Sokfélék vagyunk!

GÓLEM SZÍNHÁZ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

A Gólem Színház szerint "Sokfélék vagyunk", és ez jó! Ha Te is hiszel a sokszínűségben, az együttélésben, a toleranciában és a másik tiszteletében, akkor 1%--ban te is Gólem vagy!


Lezárult:
2019-05-21.
Adószám:
18187135-2-13
Érdekel
Kultúra
Egyszázalékos
adománygyűjtés

Sokfélék vagyunk!

GÓLEM SZÍNHÁZ KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

A Gólem Színház szerint "Sokfélék vagyunk", és ez jó! Ha Te is hiszel a sokszínűségben, az együttélésben, a toleranciában és a másik tiszteletében, akkor 1%--ban te is Gólem vagy!


Lezárult:
2018-05-30.
Adószám:
18187135-2-13
Érdekel

Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.