ÉLŐKÉP MŰVÉSZETI Közhasznú Egyesület

Élőkép Színház - Élő képzőművészet - Élő képzelet

Az Élőkép Művészeti Közhasznú Egyesület 2004-ben alakult ugyanazzal a céllal, amit most 14 év múltán is követ: vizuális és interdiszciplináris színházi előadásokat, akciókat és élő képzőművészeti alkotásokat valósít meg. „Kevés művészformáció akad, amelynek neve és vállalt útja tökéletesen, mondhatni teoretikusan is összesimul, az Élőkép Társulat ilyen; elnevezése szakmai találat, a színpadi és nem színpadi műfajok felől közelítve egyaránt.” (Péter Márta, tánckritika.hu, 2013) Az Élőkép munkásságában meghatározó a formailag és tartalmilag újszerű látásmód kifejeződése, a képzelet feltárása, átélhetősége, illetve ennek átadása, amely során kép és forma, képzet és képzelet szerves egységet alkot előadóművészettel és installációval. Az Élőkép alapítója és vezetője Bérczi Zsófia, vizuális kommunikáció tervező, e sorok írója: „Előadásaimmal a nézők képzelőerejét szeretném megmozgatni, egyfajta meditációba szeretném vinni őket; az önismereti, filozófiai és metafizikai kérdésekkel alkalmat szeretnék teremteni arra, hogy szintről szintre megnyílhassunk univerzális összefüggések iránt. Transzcendens és természettudományos ismeretek, illetve különböző szakterületek, de leginkább a belső képeim inspirációjára alkotok, szeretnék hidat teremteni különböző diszciplinák (ipar- és képzőművészet, építészet, matematika, pszichológia, filozófia, vallás, geológia,..stb) és az előadó-művészet között.”

Adószám:
18183715-2-42

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése
Jelenleg a szervezetnek ezen az oldalon nincs aktív adománygyűjtése! Nézd meg a szervezet weboldalát vagy keress rá hasonló tevékenységű gyűjtésekre itt:
Keresés

Szervezet hivatalos neve:
ÉLŐKÉP MŰVÉSZETI Közhasznú Egyesület

Szervezet rövid neve:
ÉLŐKÉP / Living Picture

Szervezet adószáma:
18183715-2-42

Honlap:
http://www.livingpicture.org/

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/Living-Picture-Theatre-and-Association-277313888961139/

Youtube oldal:
https://www.youtube.com/livingpictureco

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
11706016-20817372-00000000

Közhasznú jogállás:
igen

A szervezet telefonszáma:
+36 703387002

A szervezet címe:
1063 Budapest, Szív u. 3-5. III.32. 3-5. III 32.

Tevékenységi kör:
Elõadómûvészet

Tevékenység leírása:

Egyik legnépszerűbb interaktív önismereti színházi projektünk a Tarot Labirintus (2003), melyben a látogatók egy útvesztőben egyénileg bolyongva egy-egy archetípust magukra öltve életük alakítását segítő üzeneteket fogadhatnak a jelmezbe bújt Tarot Nagy Arkánumaitól. A hosszúéletű labirintusinstallációnak a Sziget Fesztivál felkérésre új bemutatója született: Ji Csing Labirintus (2015). Több Élőkép előadás archetípusos alakokkal operál: a különböző színű Tarot karakterek, a Ji Csing ősi minőségei; vagy olyan absztrakt figurák, melyek az emberi test bambuszvégtagokkal történő kiegészítésével jönnek létre – ezek szerepelnek a Geranos (2005) illetve a Darutánc (2001, 2013) c. előadásokban; vagy az elasztikus textilbe burkolt ember, aki így – személyiségjegyeik eltakarásával – színes, elvont formákat kelt életre – őket morfomán-oknak nevezzük. 2003 óta létezik ez a számos projektben és előadásban megtestesült utópisztikus, absztrakt világ Morfománia néven. Ennek egyik színpadi szerkezetű előadása a Lepkévé válás – Konspiráció (2006, 2012), melynek egyik jelenete inspirálta az Élő felszín (2013) c. előadásunkat: a vízszinetesen kifeszített elasztikus textilre vetített képeket táncosok emelnek három dimenzióba és hoznak mozgásba. A morfománok az Élőkép legújabb, buddhista szellemben létrehozott darabjában – a Tara teknőjé-ben (2018) – ismét színpadra léptek. Világító objektekkel dolgoztunk az Áramkörök (2008), a Hullámtér (2014) és a Fénygolyók (2015) c. előadásunkban, ez utóbbiban különböző méretű világító gömbökből készült installációk segítik átélni és érteni Az angyal válaszol c. dokumentumból megelevenedő üzeneteket. Az orientális világban szerzett élmények alapján született meg A szőnyeg (2011) című, egy időben négy néző számára színpadra alkalmazott interaktív, intermediális, sok taktilis élményt nyújtó előadásunk. Az Élőkép látásmódját fémjelző rövid színpadi koreográfiájának – Változás kapui (2002) – alakváltoztató női karaktereivel gyakran tartunk improvizatív akciókat különböző hazai és külföldi fesztiválokon Pirosruhások címmel, s mely alakokkal az idei (2018) új bemutatónkban egész estés koreográfia létrehozását tervezzük Szalon címmel. Tavaly a híres pécsi orgonagyár alapításának 150. évfordulójára egy rendhagyó vizuális színház elemekkel fűszerezett dokumentumszínházi bemutatóval készültünk – Angster re-generációk (2017) – melyben az egykor híres Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyárra emlékezünk.

Mire gyűjt:

Az Élőkép Színház szeretné minél több emberhez eljuttatni az előadásait. Az előadások jegybevételei elenyésző hányadát teszik ki általában azok bemutatásához szükséges alapvető költségeknek. Ezekre a szükséges összegeket támogatási pénzekből teremtjük elő. Az alapvető működéshez szükséges összeget az EMMI finanszírozná, míg az előadások bemutatását az NKA különböző kiírt pályázataival igyekszünk kiegészíteni. Idén az Élőkép Művészeti Közhasznú Egyesület nem kapott működési támogatást, mely egy évre legalább 3 millió forint lenne, s mely összeg a szervezet legalapvetőbb költségeit fedezné, úgy mint könyvelési, raktározási, alapvető kommunikációs költségek, és a szervezet kulturális vezetőjének, az előadások szervezőjének havi bére. KÉRJÜK TÁMOGASSA AZ ÉLŐKÉP MŰKÖDÉSÉT!

Jogállás:
Közhasznú

Dokumentumok:

  Közhasznúsági melléklet (Élőkép Közhasznúsági melléklete - 2017)


Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.