"Dzsaj Bhím" Triratna Buddhista Közösség

Taníttass, lelkesíts, szervezkedj! Dr. Ámbédkar

Borsod és Baranya megyében élő halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok alapfokú, középfokú és felsőfokú iskolai előhaladásának segítése.

Adószám:
18946622-1-02

Jelenleg a szervezetnek ezen az oldalon nincs aktív adománygyűjtése! Nézd meg a szervezet weboldalát vagy keress rá hasonló tevékenységű gyűjtésekre itt:
Keresés

Szervezet hivatalos neve:
"Dzsaj Bhím" Triratna Buddhista Közösség

Szervezet rövid neve:
Dzsaj Bhím

Szervezet adószáma:
18946622-1-02

Honlap:
http://www.dzsajbhim.hu/

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/dzsajbhim/

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
12001008-00156776-00100009

A szervezet telefonszáma:
+36 308302029

A szervezet címe:
7623 Pécs, Szabadság utca 21.

Tevékenységi kör:
Többcélú és egyéb oktatás, támogatás

Tevékenység leírása:
A Dr. Ámbédkar Gimnázium és a Martin Luther King Kollégium fenntartása. Iskolánk Dr. Ámbédkar indiai történelmi személyről kapta a nevét. Ámbédkar kaszton kívüli pária családban, legkisebb fiúként látta meg a világot. Egy gazdag mahárádzsa ösztöndíja segítségével New Yorkban és Londonban szerzett tudományos fokozatokat, majd visszatért hazájába. Ügyvéd, polgárjogi harcos, majd miniszter lett belőle. A kasztrendszer elnyomásában élő érinthetetlen tömegek helyzetében döntő fordulatot ért el. Iskolánk szegregált környezetben jön létre, mégis a társadalmi integráció útját járja, olyan észak-magyarországi közösségeket szolgál ki, ahol az érettségizettek aránya jelenleg 1% alatt van. Fiatalokat és felnőtteket (nappalin és estin) együttesen tanítunk, mert ha egy családból többen is tanulnak, nagyobb az esély a sikerre.

Mire gyűjt:
"Manumissio inter Amicos" - Baráti Integetés A tanulás a kiút a szegénységből és az elkülönítésből. Magyarországon havi 30-60.000 Ft (100-200 euró) havi állami ösztöndíjat ígérnek, ha egy 14 éves fiatal szakképzést választ, ahol nincs idegen nyelv, és csak nyomokban van matematika, természettudomány vagy művészet. A nyomorgó családokban ez eldönti a továbbtanulás kérdését: senki nem megy gimnáziumba, mert ott ilyen ösztöndíj nincsen. 16 éves korban aztán a hátrányos helyzetű diákokat teljesen kiszippantják az iskolarendszerből a munkanélküli státusszal járó juttatások, programok. A munkaügyi központ ugyanannyi pénzt ajánl a fiataloknak, mint amennyit a szüleik keresnek, s csak egy feltételt támaszt: „hagyd abba az iskoládat”. Havi 50-70.000 Ft (200 euró) ígéretének nem tud ellenállni egyetlen rászoruló fiatal sem. Ha valaki a gimnáziumi tanulmányokat választja, mindössze havi 12.000 Ft (40 euró) „iskoláztatási támogatás”-ra számíthat a magyar államtól. 20 éves kor fölött már ez a támogatás sincs, aki fiatal felnőttként, pl. szakmunkás vizsgával a kezében akar érettségit tenni, azt az állam egy fillér nélkül hagyja a tanulmányai idejére. Azok a gimnáziumok, amelyek nagyobb létszámú szegénysorsú diákot fogadnak (pl. Gandhi Gimnázium, Dr. Ámbédkar Gimnázium) mind a civil társadalom kezdeményezései. A Kelet-európai államok közvéleményében igen magas annak az álláspontnak a támogatottsága, hogy a szegény sorsú, barnább bőrű, falusi fiataloknak nem az egyetemen kell próbálkozniuk, hanem az egyszerűbb szakmák világában. Mi viszont úgy látjuk, hogy a társadalom mindenkinek meg kell adja az esélyt a felemelkedésre. Az egyenjogúság híveiként csak úgy érvényesíthetjük az akaratunkat, ha magunk is tevőleg járulunk hozzá az esélyegyenlőség megvalósításához. Kérünk Téged, vegyél részt a mozgalmunkban: Adjál egy diáknak havi 40 eurót! Négy barát így havonta össze tudja adni a hiányzó 160 eurót egy érettségiző diák számára. Ez összesen öt barát. Legyünk barátok!


Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.