Emlékoszlop állítása
(lezárult!)

Településünk - Kistarcsa - Mátyás királytól származó alapításának 550. évfordulója alkalmából egy emlékoszlop állítását tervezzük.

Kultúra
Egyszázalékos kampány

Kistarcsai Kulturális Egyesület

Bővebben

Adószám:
18666234-1-13 Határidő: 2018-05-30

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése

Jelenleg ennek a szervezetnek nem fut bankkártyás kampánya, keress rá a hasonló tevékenységű kampányokra:
Keresés

Emlékoszlop állítása

Adószám:
18666234-1-13 Határidő: 2018-05-30

  • Kampány
  • Szervezet
  • Kampány
  • Szervezet

Gyűjtés célja

A Kistarcsai Kulturális Egyesület (KIKE) a kulturális programok szervezése mellett nagy figyelmet szentel a város estétikai fejlesztésére.

A településen 1938-ban, az akkori Szent István év alkalmából állítottak egy Szent Imre-szobrot - Sidló Ferenc alkotása -, de onnantól kezdve évtizedeken át nem készült köztéri alkotás. Az egyesület 2006-ban szobrot állíttatott a 90 évvel azelőtt Kistarcsán született Simándy József Kossuth-díjas operaénekes tiszteletére. A máig népszerű kiváló tenort Bánk bán jelnezben ábrázoló egéaszalakos bronzszobor - Janzer Frigyes érdemes művész alkotása -, azóta emblematikussá vált Kistarcsa szempontjából.

A szobor sikerén felbuzdulva egy mozaik is elkészült. Európai uniós pályázat keretében szerveztünk kerámia és mozaikkészítő tanfolyamokat, melyeknél bevállaltuk, hogy a tanfolyam végeztével közös alkotásokat készítünk. A 3 és fél méter ármérőjű kőmozaikot az említett Szent Imre-szobor elé helyeztük el. A tanfolyam vezetője - Puskás Éva - által tervezett alkotás tartalmazza a szobor jellegzetes motívumát, a liliomot. Magát a mozaikot a tanfolyam résztvevői - az egyesület tafságának segítségével - készítették el.

Ezt követően elkészült a Simándy Józsefről elnevezett iskola homlokzatát díszítő nagymrető - 2x1,4 méter - kerámia dombormű. A Szabó Kata készítette alkotás címe: Dallamfa. A látvány bemutatja Simándy József portréját, és egy fa lombjai közül leomló kottát, mely a Hazám, hazám... dallamát idézi.

A volt internálótábor emlékfalára készíttettünk - Szabó Kata által - egy kerámia portrét az itt vértanúhalált halt boldog Meszlényi Zolltánról.

Egy másik európai uniós projekt keretében hímző és csipkekészítő tanfolyamokat indítottunk. Ezek eredményeként is készültek - kistarcsai népi motívumokat megjelenítő - közös alkotások, melyek bekeretezve a polgármesteri hivatal egyik folyóosóját díszítik.

Kistarcsa önálló településként megjelenítő első dokumentumának 550. évfordulója alkalmábó egy emlékoszlop állítását tervezzük. Ez a dokumnetum - melynek hiteles másolatát megszeretük a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárából - egy Mátyás király által kiadott ítéletlevél.

A Hősök terén kialakítandó emlékhely középpontját jelentő emlékoszlopot süttői kőből tervezzük, melyen elhelyezünk porcelánból készült, Kistarcsára jellemző képeket, mint például a város címere, az említett ítéletlevél másolata.

Az elkészült költségvetés végösszege 7 415 000 Ft. Örömmel fogadunk bármilyen összegű támogatást. Amennyiben valaki - vagy egy cég - legalább 500 000 Ft-tal támogatja az emlékhely kialakítását, neve felkerül az emlékoszlop talapzatára.

 

Szervezet hivatalos neve:
Kistarcsai Kulturális Egyesület

Szervezet rövid neve:
KIKE

Honlap:
http://www.kike.hu

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/KistarcsaiKulturalisEgyesulet/

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

A szervezet telefonszáma:
+36-28-470-926

A szervezet címe:
2143 Kistarcsa, Bercsényi u. 18.

Tovább az adatlapra