Magyar Barlangi Mentőszolgálat akcióképességének támogatása

Barlangokban, nehezen megközelíthető helyeken önként vállaljuk a bajbajutottak mentését, egészségügyi ellátását, biztonságos helyre juttatását! Riasztási számunk: 06-30-79-070-79

Egészségügy
Bankkártyás adománygyűjtés

Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Bővebben


Adománygyűjtés indult: 2023.12.15.

Támogatom

Magyar Barlangi Mentőszolgálat akcióképességének támogatása

  • Adománygyűjtés
  • Szervezet
  • Adománygyűjtés
  • Szervezet adatai

Gyűjtés célja

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) a barlangokban, vagy egyéb nehezen megközelíthető helyen megsérült, bajba jutott emberek mentésére, számukra szakszerű elsősegély nyújtására alakult 1961-ben. Fennállásunk 60 éve alatt közel ötszáz ember életét mentettük meg. Szervezetünk az egyetlen ilyen jellegű tevékenységre szakosodott mentési engedéllyel rendelkező szervezet. Tevékenységünket mindig a legmagasabb szakmai színvonalon, a vonatkozó hazai és nemzetközi sztenderdeket és előírásokat betartva végezzük. Tagságunk 134 főt számlál, ebből 12 fő orvos. Az egyesület magját a rendes tagok alkotják, akik tartós és folyamatos barlangász tevékenységükkel, kiemelkedő technikai jártasságukkal és képzettségükkel, a barlangi mentési ismeretek elsajátításával, azok rendszeres gyakorlásával bebizonyították, hogy képesek megfelelni a szolgálat célkitűzéseinek. A tagok az egyesületi és mentési tevékenységben, felkészülésben térítésmentesen, szabadidejükből, ÖNKÉNTESEN vesznek részt. Balesetekről riasztási számunkra közvetlenül vagy az eljárni illetékes szervezetektől (Országos Mentőszolgálat, Rendőrség, Katasztrófavédelem) futnak be riasztások.


A barlangi mentés igen felelősségteljes, nagy összpontosítást igénylő feladat. A barlangban SPECIÁLIS FELSZERELÉS ÉS KÉPZETTSÉG SZÜKSÉGES már az egyszerű túrázáshoz is, míg bajbajutott emberek kimentésére csak jól felkészült, erre szakosodott szervezet képes. Olyan állami feladatot vállalunk át, melynek ÉLETMENTÉS a célja, a résztvevők egyes esetekben a saját testi épségüket is kockára teszik. Évente legalább két nagy és több kisgyakorlatot tartunk, melyeken komplex barlangi mentési helyzetet hozunk létre, amelyben a jelenlévő mentőknek együttesen kell a feladatot végrehajtaniuk, modellezve egy éles mentést (sérült ellátás, hordágyba csomagolás barlangi körülmények között, hordágytranszport kötélpályán). A RENDSZERES GYAKORLATOK, KÉPZÉSEK (barlangi, felszíni, egészségügyi) az összeszokott, hatékony működéshez elengedhetetlenek. Évente átlagosan 5-15 éles mentésünk van, melyből egyre gyakoribbak a felszíni mentések (sérült vagy/és eltévedt turista, fán rekedt siklóernyős) és alkalmanként barlangba is riasztanak minket. Ez utóbbi alacsony számának oka lehet, hogy a BMSZ részt vesz és jelentős feladatot vállal a barlangjárás biztonságtechnikai oktatásában.


Fontos feladatunk és pótolhatatlan szerepvállalásunk ellenére anyagi támogatást állami szervtől nem kapunk. Fő bevételi forrásunk a tagdíjak, személyi jövedelemadó 1%-os felajánlások, adományok. Azonban évről évre elodázhatatlan a barlangi tevékenység során használatos alpintechnikai és egészségügyi felszerelések pótlása. Ennek hiányában maguk a mentők is komoly veszélynek tennék ki magukat. A felújítás–csere meg nem valósulása esetén az egyesület mentőképessége kerülne veszélybe.

Legjelentősebb mentésünk között tartjuk számon a 2023. szeptemberében Törökországban a Morca-barlangban lezajlott -1000 méter mélyről történt amerikai barlangász mentését. Orvos csapatunk elsőként érkezett  a helyszínre,ahol életmentő beavatkozások után a felszínre szállításban nemzetközi mentőcsapatban vállaltunk szerepet és bizonyítottuk rátermettségünket. 

A barlangászok fáradtságos munkával tárják fel a föld alatti csodák világát, mellyel sok esetben ivóvízbázisunk védelmét biztosítják a karsztok megismerésével! 

AHOVÁ A MENTŐAUTÓ MÁR NEM JUT EL, MI AZON TÚL IS TUDUNK SEGÍTENI!

Szervezet hivatalos neve:
Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Szervezet rövid neve:
Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Honlap:
http://www.caverescue.hu

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/magyar.barlangimentoszolgalat

Youtube oldal:
https://www.youtube.com/@caverescue

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

A szervezet telefonszáma:
+36 307907079

A szervezet címe:
1024 Budapest Keleti Károly utca 15/ b.

Tovább az adatlapra