Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány

Segíts, hogy együtt menthessünk életeket!

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány az ország egyik legnagyobb területét lefedve évente átlagosan 1250 életveszélyben lévő újszülöttet és koraszülöttet ment Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében.

Adószám:
18450455-1-06

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése
Jelenleg a szervezetnek ezen az oldalon nincs aktív adománygyűjtése! Nézd meg a szervezet weboldalát vagy keress rá hasonló tevékenységű gyűjtésekre itt:
Keresés

Szervezet hivatalos neve:
Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány

Szervezet rövid neve:
SZÚÉSZ

Szervezet adószáma:
18450455-1-06

Honlap:
http://www.ujszulottmentokszeged.com

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/SzegediUjszulottEletmentoSzolgalat

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
11735067-20036634

Közhasznú jogállás:
igen

A szervezet telefonszáma:
+36-20-4100-901

A szervezet címe:
6720 Szeged, Jókai utca 6. I. 4.

Tevékenységi kör:
Egészségügyi mentõszolgálat, támogatás

Tevékenység leírása:
A Szolgálat feladata, hogy speciális rohamkocsijával az újszülötteket, koraszülötteket minél hamarabb az őket ellátó regionális központok intenzív osztályaira szállítsa: a szegedi Gyermekgyógyászati Klinikára, valamint a gyulai és a kecskeméti Perinatális Intenzív Centrumokba. Ma a világon a gyermekgyógyászat egyik legfontosabb feladata a közvetlen életveszélyben lévő újszülöttek és koraszülöttek mentése. Az élet első perceiben, óráiban történő mentés elmaradása esetén kevés esély van arra, hogy egy életveszélyben lévő újszülött, koraszülött életben marad, illetve hogy maradandó egészségkárosodás nélkül nőhet fel. A Szolgálat munkájára óriási szükség van, hiszen Magyarországon a koraszülés szinte népbetegségnek számít, a várandósságok 8-10%-nál korábban születik meg a baba, mint kellene. Az év minden napján, három műszakban több mint ötven kiváló szakember dolgozik a klinikai főmunkaidején túl a Szolgálat kötelékében azért, hogy a mentés a régióban biztosítva legyen. Az Alapítvány két mentőautóval rendelkezik, melyek mozgó intenzív osztályként funkcionálnak. A koraszülöttek légzése, szívműködése és hőszabályozása egyáltalán nem, vagy nem megfelelően működik. A rohamkocsiban található orvosi eszközökkel, műszerekkel biztosítható a betegek életben tartása, amíg a végleges ellátóhelyre szállítják őket. Amennyiben a mentés elmarad, az újszülöttet elveszítheti a család, illetve a gyermek nagyon súlyosan károsodhat. Ebből kifolyólag egész életében ágyban fekvő lehet, akinek ellátása, ápolása intézményben évente több mint 2.000.000,- forintba kerül. Felmérések alapján ezen betegek átlagéletkora 30 év (van aki közvetlenül a születés után meghal, de van aki 60 évet is megél). Egy gyermek egészségébe való befektetés fel nem becsülhető értékkel bír, hiszen az időben érkező és szakszerű mentésnek köszönhetően a koraszülött esélyt kap arra, hogy egy életöltőn keresztül a társadalom hasznos tagjává váljon. Az elmúlt húsz évben egy gyermek sem maradt mentés nélkül a régióban, a Szolgálat több, mint 20.000 gyermekéletet mentett.

Mire gyűjt:

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat működési költségének és új műszerek finanszírozására gyűjt. Az Alapítvány munkájának jelentősége szinte felbecsülhetetlen, ettől függetlenül szinte folyamatos anyagi gondokkal küzd. Az állami finanszírozást évente több tízmillió forinttal kell kiegészíteni adományokból ahhoz, hogy a működés zavartalan legyen, továbbá az elhasználódott, illetve tönkrement gépeket, műszereket le tudja cserélni. Összefogással a Szolgálat jövője és a mentés biztonsága megalapozható, ami évente több mint ezer gyermek és család életét befolyásolja jó irányba. A Dél-magyarországi régió jó mentési eredményének elérésében az Önök támogatása is döntő mértékben segíthet.

Jogállás:
Közhasznú


Az alábbi adatok jelennek meg Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából: név, cím, adószám, célkitűzés, közhasznú jogállás. A szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.