Segíts a Macskákon Alapítvány

Kérj segítséget, a megelőzés az egyetlen megoldás!

Sajnos Magyarországon még nagyon kezdeti stádiumban van a macskák ivartalanításának fontossága, pedig ha kicsit tovább tekintünk, akkor nagyon sok egészségügyi kockázata van elsősorban a kóbormacska populációkban és a környezetében. Az ivaros macskák között fertőző betegségek pusztítanak, melyek nemi úton vagy akár verekedéssel terjednek. Ezek a halálos kimenetelű Felv és Fiv vírus, melyet fogamzás általi fertőzés miatt a még meg nem született kiscicák is hordozzák. Ha világra jönnek, rövid és beteg élet vár rájuk. Ezek a tények mind igazak a kijárós, ivaros, gazdás macskákra is, akik haza viszik a fertőzést. Felv: territórium megvédése, hatalmi harc által harapásos sérülés útján nyállal és orrváladékkal is terjed. Halálos kimenetelű. Fiv: immundeficiencia vírus, mely az immunrendszert támadja meg és immungyengeséget okoz. Ez tulajdonképpen a retrovírus családjába tartozó vírus, melyet macska-Aids-nek is neveznek. Leggyakrabban karmolás és harapás útján, "közelharcban" terjed. Ez is halálos kimenetelű. Mindkét vírusvertőzést hosszú szenvedés utáni halál követ, de míg életerős és tünetmentes, addig a fertőzött egyed sok társát fertőzi meg. Ezenkívül beszéljünk a zoonózis betegségekről is, melyek átterjedhetnek az emberre is. Ezek lehetnek külső és belső paraziták is, mint pl.: a férgesség, rüh, tetű, atkák, vagy a toxoplazmózis. Kóbor macskák előszerettel használják a közösségi játszóterek homokozóját végtermékük ürítésére. A toxoplazmózis a macskák ürülékével terjed, mely ártalmas a kismamákra, maradandó károsodás lehetőségét is okozva a magzatnak. A toxoplazmózis kórokozója egy valódi egysejtű, mely a méhlepényen áthatolva a magzatnál súlyos agyvelő-gyulladást okoz.

Adószám:
19101219-1-03

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése
Jelenleg a szervezetnek ezen az oldalon nincs aktív adománygyűjtése! Nézd meg a szervezet weboldalát vagy keress rá hasonló tevékenységű gyűjtésekre itt:
Keresés

Szervezet hivatalos neve:
Segíts a Macskákon Alapítvány

Szervezet rövid neve:
Kiskunfélegyházi Cicamentők

Szervezet adószáma:
19101219-1-03

Honlap:
http://www.sama.hu

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/kiskunfelegyhazicicamentok

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
11732071-23255689-00000000

Közhasznú jogállás:
igen

A szervezet telefonszáma:
+36 703143415

A szervezet címe:
6100 Kiskunfélegyháza, Dessewffy utca 8.

Tevékenységi kör:
Állatkórház, állatmenhely, támogatás

Tevékenység leírása:
A szervezet alakulásának célja kóborló, gazdátlan, mentésre szoruló macskák ideiglenes elhelyezése és gondozása, gazdák keresése. 2018 novemberi megalakulást követően 2021. októberben megkaptuk a közhasznú alapítvány címet is. A gazdikereső státuszt csak és kizárólag egészséges, oltott, féregtelenített, ivartalanított és chipelt állat kapja meg, a leendő gazdik szerződéskötést követően fogadhatják örökbe gondozottjainkat. Az ivartalanítás - a nem kívánt kóbor szaporulat megelőzése végett - eddig a 2021-es évben 127 ivartalanítást végeztettünk el, melyben kolóniás, gondozásba vett és a már örökbeadott macskáink is szerepelnek. Ennek költségét alapítványunk állta teljes egészében (1.841.500,- Ft) 2021.03.29.-től 2021.05.31.-ig saját alapítványi forrásból - a mindennapi működés mellett - lakossági ivartalanítási akciót szerveztünk. Az akció során 87 cica került ivartalanításra, a beavatkozás költségének 50%-át alapítványunk, 50%-át a gazdi fizette. A mentett/gondozásba vett cicák oltásait, féregtelenítését, chipelését és egészségügyi ellátásait is saját forrásból gazdálkodta ki. Alapítványunknak nincsenek alkalmazottai, csupán önkéntesek dolgoznak díjazás nélkül. Minden rendelkezésre álló pénzeszköz csak és kizárólag az alapítvány céljára fordítható, bérköltséget nem fizetünk. 2020. október 6.-án a NAV nyilvántartásba vett bennünket , mint kedvezményezetteket az SZJA 1%-os felajánlásával kapcsolatban.

Mire gyűjt:
Sikeres pályázat esetén az ivartalanítási programunk újbóli felélesztésével meg tudnánk valósítani, hogy kevesebb legyen a kóbor macska - és ezzel a potenciális egészségügyi kockázat - a városban és a lakosság is élhetne ezen programunk lehetőségével. A működési költségek pályázati forrásból történő biztosítása megnyitná azt a lehetőséget, hogy az eddig erre fordított összeg átcsoportosításával az eddigi elhelyezést tegyük komfortosabbá a cicák számára, külön lábadozó kennelt állíthatnánk szolgálatba a műtét után lábadozó gondozottaknak önkéntesek bevonásával. Az eddigi önkéntes munkavállalóink továbbra is anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznék az önkéntes munkájukat. A utcán élő kolóniás macskák ivartalanítása során külső-belső parazitamentesítés is történik, így ivartalanul, élősködők ellen lekezelve, a lábadozási időt felügyeletünk alatt töltve kerülnek vissza jól megszokott élőhelyükre ezáltal a lakosságra gyakorolt egészségügyi kockázat a minimálisra van csökkentve. Ez a gazdával rendelkező állatok biztonságát is növeli, hiszen a továbbfertőződés is kizárható.

Jogállás:
Közhasznú

Dokumentumok:

  Egyéb fájl: Alapító okirat

  1%-os nyilatkozat

  Közhasznúsági melléklet (Közhasznúság)

  Egyéb fájl: Beszámoló 2021.


Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.