Afázia - Az Újrabeszélők Egyesülete

AFÁZIA - Az agyi sérülések egyik következménye

Előfordult már a környezetedben, hogy egy súlyos stroke után nem értik mit mond a Nagyi? Esetleg a fiatal ismerősöd egy súlyos baleset után keresi a szavakat és nehezebben fogalmazza meg a gondolatait? Az afázia egy nyelvi zavar, mely stroke, baleset, agydaganat következményeként alakul ki. Az afáziás betegek nagy része mindent tud és ért, csak nem tud arra válaszolni! Az Afázia Egyesület hiánypótló érdekvédelmi és rehabilitációs tevékenysége révén több száz afáziás betegen segített az elmúlt 13 évben.

Adószám:
18194502-1-42

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése
Jelenleg a szervezetnek ezen az oldalon nincs aktív adománygyűjtése! Nézd meg a szervezet weboldalát vagy keress rá hasonló tevékenységű gyűjtésekre itt:
Keresés

  • Szervezet adatai
  • Korábbi adománygyűjtések

Szervezet hivatalos neve:
Afázia - Az Újrabeszélők Egyesülete

Szervezet rövid neve:
Afázia Egyesület

Szervezet adószáma:
18194502-1-42

Honlap:
http://www.aphasie.hu

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/ujrabeszelok

Youtube oldal:
https://www.youtube.com/ujrabeszelok

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
11707024-20469955-00000000

Közhasznú jogállás:
igen

A szervezet telefonszáma:
+36 706049808

A szervezet címe:
1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 12. B. VI. 2.

Tevékenységi kör:
Egészségkárosultak egyéb és általános támogatása

Tevékenység leírása:

Az stroke a második legnagyobb betegségcsoport Magyarországon. Rengeteg kampány foglalkozik a megelőzéssel, mégis évről évre nő az érintettek száma. A stroke-s betegek egyharmada pedig váratlanul elveszíti a korábbi beszédét, írását és olvasását. Ez az afázia.

Az Afázia Egyesület rendszeres egyéni és csoportos logopédiai, neuropszichológiai, mentálhigiénés és zeneterápiás foglalkozásokat biztosít az afáziásoknak. A gyógyulás és terápia hosszú időt vesz igénybe, azonban a motiváció mellett a gyakorlás és rendszeresség alapvető fontosságú a fejlesztés során.

Az Egyesület foglalkozásain az afáziásoknak korlátok nélkül lehetősége nyílik egy olyan közegben újból kommunikálni, ahol nem szégyen, ha valaki nem vagy rosszul beszél, idővel meghozza az eredményt! Az Afázia Egyesület egyik legnagyobb megtartó ereje a sorstársközösségben rejlik; egyesek a kezdetek óta vesznek részt heti rendszerességgel a foglalkozásokon.

Az Egyesület már nagy eredményeket ért el, de kihívások mindig vannak! A pályázatoknak és a médiában és írott sajtóban való szerepléseknek köszönhetően folyamatosan nő az Afázia Egyesülethez forduló érintettek száma. Az Egyesület meglévő forrásai mellett az ellátás nehéz és összetett logisztikát igényel.

Az Egyesület egyik legnagyobb eredménye, hogy az alapító kérvénye alapján módosult a fogyatékosügyi törvény. Ma már a kommunikációjában akadályozott, nyelvi zavarral küzdő (afáziás) személy is fogyatékos (a törvényben a beszédfogyatékosság kategóriája alá esik), annak minden hátrányával és előnyével. Sajnos ennek végrehajtása máig nem történt meg. Az Egyesülethez érkező családtagok gyakran mesélik el, hogy a kórház után semmilyen rehabilitációra nincs lehetőségük. Jelenleg az Egyesületnek két nem akadálymentesített helyszíne van Budapesten, így a személyes foglalkozásokon elsősorban budapestiek és Budapest környékiek tudnak részt venni. 2017 óta azonban egyre több vidéki logopédus dolgozik velünk együtt, így kiépülőben van egy országos hálózat is.

2020. márciusától a koronavírus miatti lezárásokra reagálva foglalkozásaink szinte kivétel nélkül átkerültek az online platformra és zavartalanul folynak a heti rendszerességű terápiák. A foglalkozások száma másfélszeresére nőtt 2020. március és 2021. márciusa között, így az Egyesületnek nagyobb helyiségre van szüksége, ahol az újranyitás után minden foglalkozásnak helyet adhasson. 

Az Egyesület minden erejével azon dolgozik, hogy az afáziás személyek rehabilitációja megvalósuljon és érdekeik mind a hétköznapokban, mind a törvényhozás szintjén érvényesüljenek. Szép feladat a miénk!

Mire gyűjt:

Beérkező adományainkat továbbra is az afáziás személyek közvetlen megsegítésére fordítjuk, 2019-ben második felében legalább három új foglalkozást tervezünk indítani, melyek a testet és a lelket egyaránt szolgálják. Idén szeretnénk elindítani az alábbiakat:

- Fiatal csoport (40 éves korig) logopédia, pszichológus és logopédus vezetésével

- Mozgásterápia mozgásterapeuta vezetésével

- Közösségi programok az elszigetelődés ellen

- Érdekvédelmi kampányok

Jogállás:
Közhasznú

Szociális
Egyszázalékos
adománygyűjtés

1%= 1 AFÁZIÁS személy 1 HAVI rehabilitációja

Afázia Egyesület

Ellátás hiányában az afáziások (agyi történés utáni nyelvi zavar) rehabilitációja nem megoldott. Támogasd adód 1%-ával az Afázia Egyesületet, hogy továbbra is segíthessünk az afáziás betegeken és családjaikon!


Lezárult:
2019-05-21.
Adószám:
18194502-1-42
Érdekel

Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.