Győri Bothúzó és Tradicionális Népi Játékok Egyesülete


A világ minden pontján vannak olyan népi játékok, amelyek nagy hagyományokkal rendelkeznek. Ezek egy része úgynevezett szellemi vetélkedés, más az erőt, az ügyességet, az állóképességet helyezi előtérbe. Egyesületünk ezeket a játékokat kutatja és hozza el a régióba, legfőbb célunk, hogy ezeket a tradicionális népi játékokat megmutassuk az itt élőknek – illetve egyes esetekben versenyeket szervezzünk a játékot űzők számára. Kiemelt sportágként kezeljük a bothúzás nevet viselő sportágat (mas-wrestling), amely Oroszországból, Jakuföldről indult, s amellyel több alapító tagunk is már évek óta eredményesen foglalkozik. Az ő tapasztalatukat szeretnénk átadni az érdeklődők számára, hogy mások is megismerkedve ezzel az erősporttal részt vehessenek hazai – és nemzetközi versenyen és akár eljussanak a sportág legrangosabb eseményére, a világbajnokságra. Az egyesület célja, hogy emellett olyan sportokat és játékokat hozzon el Győrbe, amelyek évtizedek – olykor évszázadok óta szerepelnek az Eszkimó-Indián Játékokon, a Skót Felföldi Játékokon, vagy pedig a Nomád Világjátékokon. Hisszük azt, hogy ezek a játékok egymást erősítik és akik nyitottak a világ sportja és szabadidős tevékenységei felé, érdeklődéssel fogadják majd ezeket a bemutatókat, versenyeket. Az egyesület további célja, hogy a magyar népi játékokat és sportágakat is ápolja, terjessze – így pl. az egyetlen magyar gyökerű sportág, az asztali labdarúgás (más néven gombfoci vagy szektorlabda) is minél szélesebb körben legyen ismert a régiókban élők számára. Fontosnak tartjuk, hogy a magyar sportokat és játékokat a világ népeivel is megismertessük, így a nemzetközi kapcsolatteremtés révén az egyik legfőbb célunk, hogy amellett, hogy a régióba hozzuk a különböző országok hagyományait, a határokon túl a mi játékainkat vigyük el cserébe. Az egyesület célja, hogy jelenlegi és későbbi tagjai számára biztosítsa a részvételt a különböző hazai és nemzetközi versenyeken, bemutatókon, fesztiválokon. A célok között szerepel saját rendezvények szervezése és a sportágak, valamint játékok feltételeinek megteremtése, azok népszerűsítése. Az egyesület céljai között szerepel a bothúzás és más tradicionális népi játékok népszerűsítése az egyetemek, főiskolák, általános és középiskolák tanulói és pedagógusai körében. A fiatalok készségeinek, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztése valamennyi sportág és játék alkalmazása során megvalósulhat – de egyúttal lehetőséget is szeretnénk teremteni, hogy korosztályukban összemérhessék másokkal is az erejüket, így pl. a diákversenyek támogatása, szervezése is fontos számunkra. Az egyesület célja között szerepel ezen kívül az aktív túrázás és futás szabadidős formáinak szervezése.

Adószám:
19137676-1-08

Jelenleg a szervezetnek ezen az oldalon nincs aktív adománygyűjtése! Nézd meg a szervezet weboldalát vagy keress rá hasonló tevékenységű gyűjtésekre itt:
Keresés

Szervezet hivatalos neve:
Győri Bothúzó és Tradicionális Népi Játékok Egyesülete

Szervezet adószáma:
19137676-1-08

A szervezet címe:
9026 Győr, Malomsok sétány 17.


Az alábbi adatok jelennek meg Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából: név, cím, adószám, célkitűzés, közhasznú jogállás. A szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.