Otthonteremtés szárnyas hontalanoknak
(lezárult!)

Zöld
Közösségi adománygyűjtés

MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET CSONGRÁD MEGYEI CSOPORTJA

Bővebben

Összeg:
250.800 Ft 54 támogató közreműködésével

100% -a teljesült a 250.000 Ft -os célnak

Adománygyűjtési időszak lezárult: 2013.11.19 - 2014.02.01


Otthonteremtés szárnyas hontalanoknak

Összeg:
250.800 Ft 54 támogató közreműködésével

100% -a teljesült a 250.000 Ft -os célnak

  • Adománygyűjtés
  • Hírek / beszámolók
  • Szervezet
  • Támogatások
  • Adománygyűjtés
  • Hírek / beszámolók
  • Szervezet
  • Támogatások

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület céljai között szerepel a biológiai sokféleség megőrzése a madár- és a természetvédelmen keresztül. Egyik fontos feladatunk a veszélyeztetett és eltűnőben lévő madárfajok védelme és a madarak szempontjából is jelentőséggel bíró élő- és táplálkozó helyek karbantartása, megóvása.

A magyarországi fecskeállomány 50%-kal csökkent. Ez igen drasztikus, ezért úgy érezzük, kiemelt figyelmet érdemel. A fecskék eltűnésével elszaporodnak a szúnyogok és egyre inkább teret nyer a vegyi szúnyogirtás, mely akár komolyabb károkat is okozhat.

Három fecskefaj (molnárfecske, füsti fecske, partifecske) közül kettőért mindenki, otthon lehetőségeihez mérten tud tenni: Három fecskefaj (molnárfecske, füsti fecske, partifecske) közül kettőért mindenki, otthon lehetőségeihez mérten tud tenni: műfészek és fecskepelenkák kihelyezésével, sárgyűjtőhelyek kialakításával és a már meglévő fészkek megóvásával.

Azonban a partifecske védelme egyedi fészkelési szokásai miatt körültekintőbb szakértői intézkedést kíván. Az MME a szakmai hátteret biztosítva partfal- és élőhelyfelújításba kezd a segítségetekkel, hogy mire fecskéink tavasszal visszatérnek, helyreállított, otthonépítésre alkalmas élőhely fogadja őket. A felújításhoz szükséges szerszámok, eszközök beszerzésére, munkagépek bérlésére, szemétszállításra gyűjtünk.

Az élőhelyek rendbetételével újabb lehetőség nyílik a honos növény- és állatvilág további gazdagodására.

Segíts te is, hogy meg tudjuk őrizni természeti értékeinket és fenn tudjuk tartani az ökológiai egyensúlyt. Szorítsuk vissza a vegyi szúnyogirtás szükségességét és élvezzük együtt fecskéink olykor, a fizika törvényeit is meghazudtoló bravúros-cikázó röptét!

A pénzbeli adományokon túl várjuk mindazok jelentkezését is, akik kétkezi munkájukat ajánlanák fel, esetleg használaton kívüli kerti eszközeiket osztanák meg.

A Tápió vidékén egy élőhely teljes rekonstrukciója anyag és eszközbeszerzéssel, szervezéssel, a szükséges engedélyek és munkagépek bérlésének intézésével 250.000 Ft.

 

    600 forintból már tudunk venni 10 darab 135 literes erős szemeteszsákot

    1500 forint egy pár kerti munkához használatos kesztyű árát teszi ki

    4000 forint pont elég egy kézi fűrészre

    5000 forint éppen elegendő egy ásó-lapát vagy egy jobb minőségű metszőolló beszerzésére

    6000 forintból egy köbméter szemetet tudunk elszállítatni

    15.000 forintos adomány fedezi egy munkagép egy órás bérleti díját

2014-02-01
Beszámoló

Beszámoló - Otthonteremtés szárnyas hontalanoknak

Mára, 2014. május 21-ére már a madarak is birtokba vették az újjonan felújított partfalakat. A frissen beköltözöttekről majd készül videófelvétel, amit az MME honlapjánés Facebook oldalán is közzé fogunk tenni.

A fiókák kirepülését megelőzően, július végén pedig egy madárgyűrűzést fogunk tartani Kókán, amire mindenkit szeretettel várunk. Erről is időben tájékoztatunk mindenkit itt is és a fent említett csatornákon.


Az időben visszafelé haladva részletes beszámolót olvashat mindenki az elvégzett munkákról, valamint a Duna Tv egy, az önkéntességről szóló műsorában ez a program is helyet kapott. Az összeállítás a ide kattintvamegtekinthető, és a vonatkozó rész a 13. percnél kezdődik.


Kiegészítés 2:Úri és Kóka (2014. május 11.)

Vasárnap Úriban és Kókán egy új élőhelyen is felújítottunk egy fészkelőhelyet. Úriban egy mélyút kétoldalán, Kókán pedig egy alkalmi homokbánya területén 15-15 méter hosszan is rendbe tettünk homokfalakat.

Így a helyszínek a következőképpen alakultak: Bénye, Sülysáp, Tápiógyörgye, Kóka, Tápióbicske, Nagykáta, Úri. A felújított partfalak területe 460 méter hosszú és átlagosan 2 méter magas.


Kiegészítés 1: Egreskáta

A még rendelkezésre álló pénzből és a lelkesedésből, ami a programot jellemezte az MME tápió-vidéki helyi csoport néhány tagja a Nagykátához tartozó Egreskátán is felújított egy 20 méter hosszú és átlagosan 2 méter magas falat.

Így a megmunkált partfalak hossza összesen 430 méter, hat helyszínen.


4. helyszín:Kóka (2014. április 27.)

Április 27-én véget ért az "Otthonteremtés szárnyas hontalanoknak" program keretében végzett  partfalfelújítás és élőhelykezelés a Tápió-vidéken.

Négy helyszínen, Bényén, Sülysápon, Tápiógyörgyén és Kókán végeztük el a szükséges munkálatokat. Mivel nem mindegyik helyen volt szükség markológépre, ezért mintegy "bónuszként" Tápióbicskén is helyreállítottunk egy 30m hosszú, 2 m magas partfalszakaszt.

Összességében öt helyszínen, 64 fő önkéntes segítségével, 18 munkaóra alatt 410m hosszú, átlagosan 2 m magas falfelületet dolgoztunk meg a partifecskék és a gyurgyalagok számára. Közel 500 négyzetmétert tisztítottunk meg a madarak berepülését akadályozó, ill. a partfalat árnyékoló növényektől, bokroktól és fáktól.


3. helyszín:Tápiógyöre (2014. április 19.)

A program tervezésekor elhatároztuk, hogy a helyszíneket úgy jelöljük ki, hogy a Tápió-vidék legkülönbözőbb részein legyenek.

Bénye, a Monor-Irsai dombsághoz tartozik, a Tápió-mente nyugati része az Északi-középhegység legdélebbi, félszigetszerű nyúlványa. Önálló kistáj, amelyet néhány éve különítettek el a Gödöllői-dombságtól.

Sülysápés Kóka a Gödöllői-dombság peremvidékén helyezkedik el, Tápiógyörgye pedig a Tápió-vidék déli részén található, közel az Alföldhöz.

Április 19-én a borús idő ellenére is, 22 fő érkezett meg a falu külterületén lévő régi homokbányához.

A hajdani illegális homokbányát még márciusban felkerestük. A terepbejárás során meghatároztuk, hogy melyek azok a falrészek, amik a legalkalmasabbak arra, hogy a megmunkálás után a madarak elkészíthessék benne fészkelőüregeiket. A terület tulajdonosa Ladányi Anna, helyi gazdálkodó, nagy természet és madárbarát. Anna az idén azért vásárolta meg a területet, hogy a helyi csoport belátása szerint minél több partifecske és gyurgyalag számára tegye vonzóvá.

A munkakezdést egy rövid balesetvédelmi oktatás, a munkafeladatok meghatározása, a védőfelszerelések és a szerszámok kiosztása előzte meg.

Első lépésként a madarak berepülését akadályozó és partfalat árnyékoló fákat és növényeket távolítottuk el. Mire a markológép megérkezett, addigra megtisztítottuk a munkaterületet. Kézzel kb. 20 méter hosszú, 1,7 méter magas, markológéppel pedig mint egy 80 méter hosszú, 2 méter magas függőleges falfelületet alakítottunk ki, ahol akár több száz madár készítheti el hamarosan a költőüregét.


2. helyszín:Sülysáp (2014. április 12.)

Április 12-én Sülysápon folytattuk az "Otthonteremtés szárnyas hontalanoknak" nevű programunkat, melynek keretében partfalat újítottunk fel az afrikai szálláshelyükről visszatérő partifecskéknek és gyurgyalagoknak.

A sülysápi vasútállomás parkolójában négyen vártuk az önkénteseket, akik csak nem akartak megérkezni. A program indulásakor még 27-en jelezték részvételi szándékukat a munkálatokban, de mára már elfogyott a lelkesedés. Két fővel kiegészülve 9:10-kor elindultunk a kisváros szélén lévő löszfalakhoz.

A tervezett 100 négyzetméteres falfelület megmunkálását hatan nem tudtuk megoldani, de így is mintegy 30 négyzetméteren faragtuk függőlegesre a partfalat, hogy a madaraknak megkönnyítsük a fészkelőüregeik elkészítését.

Köszönjük Szabó Júlia és Lehoczky Tamás önzetlen segítségét.


1. helyszín:Bénye (2014. április 5.)

Lezajlott az első partfal felújítás Bényén. 16 felnőtt önkéntes vett részt a munkában.

A löszfal magassága és az előtte lévő több száz köbméter leomlott föld miatt a markológéppel nem lehetett volna megfelelően elvégezni a munkát, ezért úgy határoztunk, hogy kézi erővel munkáljuk meg a partfalat. Így a földmunkagép bérlésére szánt pénzből újabb partfalakat újíthatunk fel. Az eligazítás és a balesetvédelmi oktatás után, első munkafolyamatként a madarak berepülését akadályozó és árnyékoló fáktól, bokroktól tisztítottuk meg a területet. Szemétgyűjtésre nem volt szükség.

A fal előtt lévő omladékról is eltávolítottuk a cserjéket és a helyenként 1,5métert is elérő évelőket (parlagfű, feketeüröm). A fal bal és jobb oldalát lentről faragtuk függőlegesre, míg a 7-8 méter magas részt kb. 3 méter szélességben a fal tetejéről lefelé dolgoztuk meg biztonsági öv és biztosító kötél használatával.

Kb. 50 m x 3m-es (150 négyzetméteres) felületen készíthetik el fészkelőüregeiket a visszatérő madarak. Tavaly mind a két madárfaj, a partifecske és a gyurgyalag is költött itt. Reméljük az idén is hasonló lesz a helyzet. A partfal magasságából adódóan ragadozók (róka, menyét, nyest, kóbormacska) predációjára nem kell számítani.

Szervezet hivatalos neve:
MAGYAR MADÁRTANI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI EGYESÜLET CSONGRÁD MEGYEI CSOPORTJA

Honlap:
http://web.axelero.hu/mmecsongrad

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

A szervezet telefonszáma:
30285-4919

A szervezet címe:
1121 Budapest, Költő 21.

Tovább az adatlapra
2014-02-01
 

Késmárky Éva
5 000 Ft
Nagyon szeretem őket és szívesen teszek a megmentésükért, hogy minél többen jöjjenek vissza tavasszal. Várom őket!
2014-01-31
 

Farkas Király Lilla
1 500 Ft
A fecskéknek :)
2014-01-31
 

Anonymus
1 500 Ft
2014-01-31
 

Fodor Andrea
600 Ft
hogy lehessen viszontlátás <3
2014-01-30
 

Skoumal Krisztián
1 500 Ft
2014-01-30
 

Anonymus
6 000 Ft
2014-01-29
 

Kozma László - Rácz Éva
1 500 Ft
2014-01-29
 

Kocsis Csaba
1 500 Ft
2014-01-28
 

Zelei Valéria
1 500 Ft
2014-01-18
 

Szatmáry László
10 000 Ft
2014-01-17
 

Lehoczky Krisztián Mályi Term.védelmi Egyesület
2 000 Ft
2014-01-17
 

Csordás Ágnes
1 500 Ft
Sok sikert!
2014-01-13
 

Bán Zsuzsanna
1 500 Ft
2014-01-13
 

Marcsi
2 000 Ft
Sok sikert a munkához, nagyon drukkolok!
2014-01-12
 

Tóth Adrienn
3 000 Ft
2014-01-08
 

Anonymus
3 000 Ft
2014-01-04
 

Anonymus
5 000 Ft
2014-01-03
 

Vajda Henrik
5 000 Ft
2013-12-26
 

Nagy Anikó
2 500 Ft
Szorítok, hogy összejöjjön, jó cél és jól sikerült a "reklám" is
2013-12-15
 

Anonymus
40 000 Ft
2013-12-15
 

Anonymus
2 000 Ft
2013-12-14
 

Anonymus
2 000 Ft
2013-12-11
 

Anonymus
5 000 Ft
2013-12-11
 

Sárközi Tamás
10 000 Ft
2013-12-08
 

Szabó Tünde
5 000 Ft
Örülök, hogy gondoltok rájuk!! szurkolok!
2013-12-07
 

Csillag Éva
20 000 Ft
Köszönet a kezdeményezésért!
2013-12-06
 

Horváth Lajos
1 500 Ft
:-)
2013-12-05
 

Dr. Jakab Péter
1 000 Ft
2013-12-05
 

Dr. Takács Béla
1 500 Ft
Gyerünk!
2013-12-04
 

Anonymus
3 000 Ft
2013-12-01
 

Ney Krisztina
2 000 Ft
2013-11-26
 

Hazafi Dorottya
5 000 Ft
2013-11-26
 

Anonymus
15 000 Ft
2013-11-25
 

Dr. Kertész Anett
2 000 Ft
2013-11-25
 

Máté Balázs
5 000 Ft
2013-11-24
 

Balásy Bulcsú
600 Ft
2013-11-23
 

Kertész Boglárka
5 000 Ft
2013-11-21
 

Zseli Miklós
20 000 Ft
2013-11-20
 

Anonymus
2 000 Ft
2013-11-20
 

Anonymus
2 500 Ft
Remélem sikerül, drukkolok.
2013-11-20
 

Tari Csongor
5 000 Ft
2013-11-20
 

Kertész László
10 000 Ft
Hajrá!
2013-11-20
 

Gyenes Adrienn
2 500 Ft
2013-11-19
 

Oláh Imre
2 000 Ft
2013-11-19
 

Kovácsné Rózsa Judit
1 500 Ft
2013-11-19
 

Feller György
2 500 Ft
2013-11-19
 

Horváth Gabriella
2 500 Ft
Hajrá partifecskék!
2013-11-19
 

Kovács Anikó
5 000 Ft
Személyes kedvenceimnek, a fecskéknek :)
2013-11-19
 

Varsányi Orsolya
1 500 Ft
2013-11-19
 

Anonymus
2 000 Ft
2013-11-19
 

Veress Cseperke
5 000 Ft
2013-11-19
 

Szabó Juli
2 000 Ft
2013-11-19
 

Németh András
2 500 Ft
És ha összejön a pénz megyek segíteni is! Tetszik a kezdeményezés. De ha nem jön össze a pénz, akkor kérem vissza.
2013-11-19
 

Skrionya Barbara
600 Ft