Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány

FÁK, ERDŐK, KERTEK - kutatás, ismeretterjesztés, génmegőrzés, értékteremtés!

A természetismereti műveltség, a gyakorlati botanika, ezen belül a fák és cserjék tudománya, a DENDROLÓGIA művelése. Kiemelt cél a környezetvédelmi és tájesztétikai műveltség, mai kifejezéssel a "környezettudatos nevelés" elősegítése. Különös hangsúlyt kap a Föld mérsékelt övi erdei és fái jobb megismerése, a természetes erdőtársulások dokumentálása, fajainak rendszertana, kutatási célú honosítása, és forrásteremtés az ilyen munkák támogatására. Ugyancsak kulcsszerepet látunk a tudományos ismeretterjesztésben, önkéntesek (természetkedvelők) munkába vonásában, a génmegőrzésben, növényzeti rekonstrukciós programok tervezésében és szervezésében. Célunk egy hazai dendrológiai szakintézmény megalapozása, mely az Alapítvány által 25 év alatt létrehozott Budakeszi Herbárium nagy értékű dokumentációját és élő gyűjteményét is magába foglalná.

Adószám:
18077971-2-42

A nyomtatható 1%-os nyilatkozat letöltése
Jelenleg a szervezetnek ezen az oldalon nincs aktív adománygyűjtése! Nézd meg a szervezet weboldalát vagy keress rá hasonló tevékenységű gyűjtésekre itt:
Keresés

Szervezet hivatalos neve:
Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány

Szervezet rövid neve:
Dendrológiai Alapítvány

Szervezet adószáma:
18077971-2-42

Honlap:
http://www.dendrologia.eu

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/nemzetkozidendrologiaialapitvany/

A szervezet e-mail címe:
[email protected]

Bankszámlaszám:
11708001-20500533-________

Közhasznú jogállás:
igen

A szervezet telefonszáma:
+36 207705988

A szervezet címe:
1088 Budapest, Mikszáth K. tér 4.

Tevékenységi kör:
Többcélú és egyéb tudomány, kutatás

Tevékenység leírása:

A Budakeszi Herbárium fenntartása magába foglalja egy 250 ezres, a világ minden mérsékelt övi területéről (kb. 30 országból) gyűjtött herbáriumi, mag- termés- és faminták, más növénygyűjtemények, szakkönyvtár és fotó archívum biztonságos megőrzését, a szakszemélyzet és a szükséges anyagok, tároló eszközök biztosítását. A Herbárium körüli élő gyűjtemény mintegy 1500 különleges növényének fenntartása, folyamatos dokumentálása ugyancsak megkívánja az ehhez szükséges szerszámok, öntözőhálózat, üveg- és fóliaház, gépek fenntartását, és a szakszemélyzet biztosítását, munkájának irányítását. Tudományos ismeretterjesztő munkánk keretében diákokat, érdeklődő csoportokat fogadunk, dendrológiai tanösvényünkön növényzeti bemutatókat tartunk; honlapjaink fenntartásával, magyar- és idegennyelvű könyvek, cikkek, megírásával, kiadásával végezzük az évek során szerzett ismeretek és gyakorlati eredmények közreadását. Bekapcsolódunk közterületek - közcélú zöldfelületek, arborétumok, botanikus kertek - fejlesztésébe, így több nagy léptékű programban vettünk részt (Gellérthegyi vegetációrekonstrukció, Pannonhalmi Főapátság arborétuma fejlesztése és bővítése, Folly Arborétum fejlesztési proramjai, Érd-Záportározó körüli növényzeti fejlesztés, stb.). Agrárminisztériumi megbízással kutatóink több dendrológiai szakkönyv szerkesztésén, megjelentetésén dolgoznak.

Mire gyűjt:

Mivel alapfenntartás területén állami támogatásban nem részesülünk, jelenleg (2022) dokumentációs központunk alapműködésének biztosításán dolgozunk, mely magába foglalja a 650 négyzetméteres épület bérleti költségét (havi kb. 300 ezer Ft), rezsi költségeit (havi kb. 150e Ft), és két munkatárs garantált bérminimumának költségét (havi bruttó 520e Ft). Valós költségeink ezen túl mintegy havi 500e Ft-ot tesznek ki, melyből élő növénygyűjteményünk fenntartásának és fejlesztésének minimális keretét biztosítjuk. Hosszabb távon két jelentős, a dendrológiai irodalomban jelenleg hiányzó tudományos-ismeretterjesztő szakkönyv megjelentetéséhez keresünk támogatókat (Dendrological Atlas I-IV, illetve Lombos fák a Föld körül I-III).

Jogállás:
Közhasznú

Dokumentumok:

  Közhasznúsági melléklet (Közhasznúsági jelentés tartalmi része (2020))


Az alábbi adatok jelennek meg: NAV 1%-os adatbázisából: név, cím, adószám, továbbá az Országos Bírósági Hivatal (OBH) civil szervezeti nyilvántartásából 2021-es adatok alapján: célkitűzés.
Regisztrált szervezetek esetén a szervezet célkitűzésének szövege a szervezet által bővíthető.